Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a terminat procesul în dosarul Polaris! Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, în așteptarea deciziei finale

ro

05 Oct, 2021 00:00 4415 Marime text
 
  • Sorin Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani şi zece luni de închisoare.
 
  • Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit nouă ani și zece luni ani de închisoare.
 
 
Ieri, 04 octombrie 2021, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României a avut loc ultimul termen în dosarul denumit generic Polaris!
 
Instanța a stabilit ca pronunțarea să aibă loc luna viitoare.
 
Oricare va fi decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României aceasta va fi definitivă.
 
Lista inculpaților
 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este acuzat de luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).
 
Sorin Gabriel Strutinsky, om de afaceri, bănuit de trei infracțiuni de complicitate la luare de mită,
 
Martin Eduard Stelian, asociat al SC Polaris M Holding SRL, fost deputat în Parlamentul României, suspectat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare de mită.
 
SC Polaris M Holding SRL - complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare de mită,
 
Stan Gabriel Marius, viceprimar al municipiului Constanța și Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Pavel Alina, Mutalâp Ghiulnihal și Oprea Sorina Laura, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Primele condamnări și o achitare
 
Sorin Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani şi zece luni de închisoare.
 
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a primit nouă ani și zece luni ani de închisoare.
 
Eduard Martin a primit tot în primă instanță cinci ani şi șase luni de închisoare.
 
SC Polaris Holding SRL - amendă penală de 1.000.000 de lei.
 
Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, au luat cu suspendare tot în primă instanță. 
 
Alina Pavel și Ghiulnihal Mutalâp au primit câte doi ani cu suspendare. Asta în timp ce Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea s-au ales cu câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța, a fost achitat.
 
Date din ancheta DNA
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată, printre altele, că, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“.
 
„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani“, conform rechizitoriului.
 
Mai mult decât atât, DNA arată că, „în perioada noiembrie 2006 - 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.
Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
La termenul trecut, Înalta Curte a menţinut măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, Martin Eduard Stelian, S.C.Polaris Holding S.R.L., Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Oprea Sorina Laura, Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.
 
Totodată, Înalta a ridicat sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Stan Gabriel Marius.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Primul magistrat s-a abținut!
Judecător nou pentru Radu Mazăre, în dosarul de la Constanța!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii