Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:42 14 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a cerut rejudecarea unuia dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanța. Iată decizia judecătorilor

ro

23 Jul, 2020 00:00 1154 Marime text
  • În luna martie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpaților, la câte 7,8 ani de închisoare cu executare.


Judecătorii Curții de Apel Constanța s-au pronunțat în dosarul în care se cere rejudecarea procesului denumit generic „Vectra“, una dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane).

Magistrații Curții de Apel Constanța au respins atât cererea de rejudecare a acestui dosar, cât și cererile de suspendare a executării deciziei penale în proces.


Amintim că în luna martie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpaților, A.R., M.G. și G.M., la câte 7,8 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a dispus obligarea inculpaților să achite sute de mii de euro cu titlul de despăgubiri, precum și rejudecarea unor acțiuni civile formulate în prezenta cauză, la Tribunalul Constanța.

Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpații (…), în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL și SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța“.

„Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.

„La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare.

În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro și 282.500 de lei. Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei“, potrivit DNA.


Citește și

Procesul „triunghiului“
Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte


Președintele României și procurorul general al țării, Gabriela Scutea, dați în judecată, la Constanța. Cine a deschis procesul


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii