Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:33 04 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România Doi funcționari reținuți, iar alți doi, plasati sub control judiciar pentru falsificarea documentelor de identitate, în schimbul unor sume de bani

ro

04 Jul, 2025 08:57 259 Marime text
Foto cu rol ilustrativ

Doi funcționari au fost reținuți, iar alți doi au fost plasați sub control judiciar, fiind bănuiți că ar fi ajutat cetățeni străini să obțină documente de identitate românești prin falsificarea unor informații despre domiciliu. Aceștia ar fi completat în mod fals declarațiile de luare în spațiu și alte documente necesare pentru a înregistra persoane care nu locuiau de fapt la adresele respective, potrivit unui comunicat transmis, vineri, 4 iulie 2025, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
„În continuarea comunicatului de presă din data de 3 iulie 2025,  procurorul de caz din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de 4 inculpați, după cum urmează:
  • Pentru doi inculpați, funcționari în cadrul unui  serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor, a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore.
  • Pentru doi inculpați, funcționari în cadrul unui  serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.        

Ca urmare a perchezițiilor și cercetărilor efectuate până în prezent, se conturează aspecte conform cărora, în scopul obținerii cărților de identitate românești, cetățenii terți erau luați în spațiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile (adrese) care în realitate nu există.

Au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele și semnătură gazduitorului și care aveau anexate toate documentele suport necesare. De asemenea, au fost ridicate suma de 76.150 de euro și suma de 27.000 de lei.

Totodată, au fost identificate situații în care proprietarii nu aveau cunoștință despre existența cetățenilor terți aflați în spațiu la adresa imobilelor pe care le dețin.”, a precizat sursa citată.
 Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește și:
Peste 90 de percheziții în dosarul actelor de identitate false pentru cetățeni din Rusia, Ucraina și Moldova
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii