Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:11 22 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Robe și balanța justiției Judecătorilor din România le lipsește ciocănelul. „A rămas doar o legendă“

ro

17 Apr, 2020 00:00 1320 Marime text

Filmele hollywood-iene au lăsat și lasă în continuare mulți români cu impresia că, inclusiv în sălile de judecată din țara noastră, în momentul în care judecătorul pronunță o sentință ori face liniște în sală se folosește de ciocănel. Realitatea, însă, este că în sistemul judiciar român, ciocănelul judecătorului lipsește cu desăvârșire, fiind un simbol ce nu s-a păstrat de-a lungul timpului, ci a rămas doar o legendă, după cum explică reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe fondul unor astfel de confuzii, ZIUA de Constanța vine în întâmpinarea cetățenilor și prezintă câteva elemente legate de simbolurile autorității judecătorești din România, despre robele magistraților și cum sunt acestea diferențiate pe culori, despre balanța justiției, dar și despre ciocănelul judecătorilor – element rămas la stadiul de legendă în instanțele de la noi. Facem precizarea că informațiile sunt puse la dispoziție de către Consiliul Superior al Magistraturii – forumul suprem al magistraților din țară.

Robele, obligatorii în sala de judecată


În ceea ce priveşte robele, este de precizat că, în sistemul judiciar actual, ele sunt obligatorii atât pentru judecători şi procurori, cât şi pentru avocaţi şi grefieri. Conform Consiliului Superior al Magistraturii, robele negre, de pildă, au fost adoptate de judecătorii englezi la sfârşitul anilor 1600, în semn de doliu, la moartea regilor Charles al II-lea şi a reginei Maria. „În actualul sistem judiciar din România, judecătorii poartă robe negre, la gât cu bavete din mătase“, informează CSM.
În funcţie de instanţă, culoarea bavetelor judecătorilor diferă. Astfel, acestea sunt albe pentru magistrații ce își desfășoară activitatea în cadrul judecătoriilor, roşu-ciclamen pentru cei de la tribunale şi mov pentru judecătorii curților de apel.
 „La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în şedinţele de judecată ale Completului 9 judecători şi ale secţiilor, judecătorii poartă robă de culoare neagră, iar în şedinţele Secţiilor Unite, robă de culoare mov“, potrivit CSM. Judecătorii Curții Constituționale a României au robe vișinii, cu bavetă albă.
La rândul lor, grefierii poartă robe gri-petrol cu baveta albă, iar robele avocaților și cele ale procurorilor sunt de culoare neagră.
Referitor la „balanţa justiţiei“, în iconografia antică, simbolul justiţiei a fost reprezentat de zeiţa Themis, „o femeie severă, legată la ochi, purtând într-o mână o balanţă, iar în cealaltă o sabie“, după cum explică reprezentanții CSM. Semnificaţia acestor simboluri este următoarea, potrivit sursei citate: eşarfa care acoperă ochii zeiţei şi balanţa sugerează funcţia esenţială a judecătorului, aceea de a spune dreptul – jurisdictio – în condiţii de independenţă şi imparţialitate. „În examinarea cauzelor, judecătorul trebuie să cântărească drepturile și interesele fiecărei părți, fără să țină seama de considerațiuni străine procesului, oricare ar fi ele“, au explicat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii. Sabia semnifică executarea silită.
Ciocănelul, pe de altă parte, element ce s-a păstrat în sistemul judiciar din alte țări, însă nu și în cel român, vine din mitologia scandinavă. Acest element face trimitere la ciocanul magic al zeului Thor, patronul justiţiei, conducătorul oamenilor şi al lumii. „În sălile de judecată din România, acest simbol nu a fost păstrat, rămânând doar o legendă“, au explicat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și:

În atenția justițiabililor dobrogeni:
Verificați aici dacă procesul dumneavoastră se va judeca pe durata stării de urgență! Precizări importante de la Curtea de Apel
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii