Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:03 14 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția justițiabililor dobrogeni Verificați aici dacă procesul dumneavoastră se va judeca pe durata stării de urgență! Precizări importante de la Curtea de Apel

ro

26 Mar, 2020 11:39 1402 Marime text
Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța s-a întâlnit în ședință în această dimineață. În urma dezbaterilor, s-a decis actualizarea listei privind cauzele de urgență deosebită în materiile nonpenale care vor fi judecate la nivelul Curții de Apel și al instanțelor arondate, pe durata stării de urgență.

Astfel, potrivit deciziilor luate în această dimineață, transmise de purtătorul de cuvânt al instanței, judecătoarea Alina Gabriela Jurubiță, la nivelul judecătoriilor de pe raza Curții de Apel Constanța se vor judeca pe perioada stării de urgență următoarele cauze: ordin de protecție; tutelă/curatelă; internare medicală nevoluntară; ordonanță președințială; suspendare provizorie a executării silite; încuviințare executare silită; măsuri asigurătorii; asigurare dovezi; incidente procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii; orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

Tribunalele de pe raza Curții de Apel Constanța vor judeca în această perioadă suspendarea executării hotărârii; suspendarea executării provizorii; măsuri de protecţie a minorilor – Legea nr. 272/2004; măsuri asigurătorii; suspendarea provizorie a executării silite; suspendare executare silită; ordonanţa preşedinţială; asigurarea dovezilor; tutela/curatela; ordin de protecţie; reţinere navă; suspendare executare act administrativ; litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi de alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă; cereri privind insolvenţa persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 11 din Legea nr. 85/2014; conflictele de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii; orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

La rândul său, Curtea de Apel va judeca în această perioadă doar suspendarea executării hotărârii; suspendarea executării provizorii; măsuri de protecţie a minorilor – Legea nr. 272/2004; măsuri asigurătorii; ordonanţa preşedinţială; asigurarea dovezilor; suspendare executare act administrativ; litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi de alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă; litigii privind regimul străinilor, întemeiate pe O.U.G. nr. 194/2002; cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii; orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.
Se mai arată că „pe durata stării de urgenţă, instanţele pot soluţiona în materie nonpenală şi alte cauze care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor“.
Redăm în continuare comunicatul integral remis ZIUA de Constanța de purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Constanța, judecător Alina Gabriela Jurubiță:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Constanţa este abilitat să aducă la cunoştinţa publică următoarele:

La data 26 martie 2020, ora 830, a avut loc şedinţa Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa convocată în temeiul dispoziţiilor art. 7 pct. 1 lit. q) şi art. 23  pct. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

După dezbateri şi supunere la vot,  Colegiul de conducere a hotărât:
,,Art. 1 Cu unanimitate de voturi, în raport de prevederile art. 1 alin. 1 lit. a, b şi c din Hotărârea nr. 417 din 24 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, Colegiul de conducere actualizează lista cauzelor de urgenţă deosebită în materiile nonpenale ce urmează a fi judecate pe durata stării de urgenţă la nivelul Curţii de Apel Constanţa şi instanţelor din circumscripţia teritorială a curţii de apel, stabilită prin art. 1 din Hotărârea nr. 4 din 18 martie 2020 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa, potrivit dispoziţiilor prevăzute în 42 alin. 1 din Decretul nr. 195 din data de 16 martie 2020 emis de către Preşedintele României, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi a îndrumărilor Consiliului Superior al Magistraturii stabilite prin Hotărârea nr. 257 din 17 martie 2020 emisă de către Secţia pentru judecători, astfel:

        1. Judecătorii
        - ordin de protecţie;
        - tutelă/curatelă;
        - internare medicală nevoluntară;
        - ordonanţa preşedinţială;
        - suspendarea provizorie a executării silite;
        - încuviinţare executare silită;
        - măsuri asigurătorii;
        - asigurare dovezi;
        - incidente procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
        - orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.
        2. Tribunale
        - suspendarea executării hotărârii;
        - suspendarea executării provizorii;
        - măsuri de protecţie a minorilor – Legea nr. 272/2004;
        - măsuri asigurătorii;
        - suspendarea provizorie a executării silite;
        - suspendare executare silită;
        - ordonanţa preşedinţială;
        - asigurarea dovezilor;
        - tutela/curatela;
        - ordin de protecţie;
        - reţinere navă;
        - suspendare executare act administrativ;
        - litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi de alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă;
        - cereri privind insolvenţa persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 11 din Legea nr. 85/2014;
        - conflictele de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
        - orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.
        3. Curtea de apel
        - suspendarea executării hotărârii;
        - suspendarea executării provizorii;
        - măsuri de protecţie a minorilor – Legea nr. 272/2004;
        - măsuri asigurătorii;
        - ordonanţa preşedinţială;
        - asigurarea dovezilor;
        - suspendare executare act administrativ;
        - litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi de alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă;
        - litigii privind regimul străinilor, întemeiate pe O.U.G. nr. 194/2002;
        - cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
        - orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

        Art. 2 Conform dispoziţiilor art. 1 alin. 2 din Hotărârea nr. 417 din 24 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, pe durata stării de urgenţă, instanţele pot soluţiona în materie nonpenală şi alte cauze care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor.

        Art. 3 Prezenta Hotărâre se aplică la nivelul Curţii de Apel Constanţa şi al instanţelor din circumscripţia sa teritorială, se comunică Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorilor şi grefierilor Curţii de Apel Constanţa din cadrul Secţiei I civile şi Secţiei a II-a civile, de contencios administrativ şi fiscal, instanţelor din circumscripţia teritorială a curţii de apel şi se va comunica public, prin intermediul Biroului de informare şi relaţii publice al curţii de apel şi prin publicarea pe portal instanţei.”

Citește și:

Coronavirus!:
Curtea de Apel Constanţa face precizări importante

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii