Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:38 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie explică în detaliu de ce au trimis în judecată un profesor de la Universitatea „Ovidius” Constanţa (document)

ro

29 Nov, 2016 00:00 1938 Marime text
„Cu privire la titlul cu care a fost remisă suma de bani de către (...) lui (...), aceasta i-a spus lui (...) să-i transmită martorului (...) ca a remis-o cu titlu de împrumut sau pentru un pariu, şi nicidecum cu titlu de mită pentru a promova examenele restante la disciplinele predate la Facultatea de Farmacie de profesorul Ţarălungă Gheorghe“, conform rechizitoriului.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Gabrielei Lilios, cadru universitar al Facultăţii de Farmacie a Universităţii „Ovidius” Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de influenţarea declaraţiilor şi instigare la favorizarea făptuitorului.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că „inculpata Lilios Gabriela, în perioada octombrie 2015 - iunie 2016, l-a determinat pe inculpatul (...), prin corupere, atât direct, cât şi prin intermediul suspectului (...), să facă declaraţii mincinoase în faţa instanţei de judecată cu ocazia audierii sale în calitate de martor în şedinţa publică din data de 17.08.2016, contrare declaraţiilor consemnate pe parcursul
urmăririi penale în cauza cu nr. 1081/118/2015 a Tribunalului Constanţa privind
pe inculpatul Ţarălungă Gheorghe (n.r. profesor universitar doctor, fost decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius”) (…), promiţându-i în schimb că acesta va promova examenul restant la disciplina Fiziologie şi Fiziopatologie predată de inculpată, precum şi că îl va sprijini pe inculpat să promoveze celelalte examene restante şi examenul de licenţă în cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa - Facultatea de Farmacie“.

Scop vădit de a îngreuna aflarea adevărului  

„Declaraţia consemnată şi semnată de inculpatul (...) în cadrul şedinţei
publice din data de 17.08.2016, în dosarul cu nr. 1081/118/2015 aflat pe rolul
Tribunalului Constanţa, contrară propriilor declaraţii date în cursul urmăririi
penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea, avea scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanţa de
judecată, împrejurări de natură a uşura situaţia juridică a inculpatului Ţarălungă Gheorghe în dosarul aflat pe rolul instanţei anterior amintite“, potrivit rechizitoriului.

Denunţ împotriva lui Ţarălungă  

„Fiind audiat în calitate de suspect, (...) a recunoscut faptul că a făcut afirmaţii mincinoase cu ocazia audierii sale de către instanţa de judecată în dosarul cu nr. 1081/118/2015. A mai declarat (...) faptul că, după ce a formulat denunţ împotriva numitului Ţarălungă Gheorghe, i s-a spus, atât lui, cât şi altor persoane care formulaseră denunţuri împotriva sus-numitului, că nu vor mai promova examenele de licenţă datorită denunţurilor formulate, toate aceste lucruri fiind spuse cu ocazia desfăşurării laboratoarelor de profesorul Lilios Gabriela din cadrul Universităţii «Ovidius»
- Facultatea de Farmacie“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Aspecte contrare realităţii  

„(...) a susţinut că un medic pe care îl cunoaşte sub numele de (...), identificat ulterior ca fiind suspectul (...) angajat al clinicii «(...)»Constanţa, (...), i-a spus că este un cunoscut al numitului Ţarălungă Gheorghe, solicitându-i în mai multe rânduri să-şi schimbe declaraţia consemnată de organele de urmărire penală la sediul DNA, Serviciul Teritorial Constanţa, data de 30.01.2015. Suspectul (...) i-a spus că acest fapt este necesar pentru ca inculpatul (...) să-şi finalizeze studiile în România. Iniţial (...) a refuzat, însă, datorită problemelor pe care le avea la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius», a acceptat să declare în faţa instanţei alte aspecte, contrare realităţii, decât cele declarate în faţa organelor de urmărire penală, de natură a uşura situaţia inculpatului din dosarul cu nr. 1081/118/2015 aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, numitul Ţarălungă Gheorghe. În acest context, inculpatul (...) s-a prezentat la termenul din data de 17.08.2016, complet F 12, dosar 1081/118/2015, iar cu ocazia audierii sale în calitate de martor, a declarat aspecte contrare adevărului şi celor consemnate în
cursul urmăririi penale, în scopul îngreunării tragerii la răspundere penală a numitului Ţarălungă Gheorghe“, potrivit rechizitoriului. 

Control judiciar modificat 

Zilele trecute, judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, a decis menţinerea cadrului universitar sub control judiciar, dar i-a înlocuit obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a municipiului Constanţa decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura cu aceea de a nu depăşi limita teritorială a României fără acordul magistraţilor.
 
Citeşte şi: 
 
Gabriela Lilios, profesor la Universitatea „Ovidius”, are voie să părăsească municipiul Constanţa (referat propunere arestare)
 
DNA Constanţa acuză!
Studenţi ameninţaţi că nu vor promova examenele de licenţă şi puşi să mintă în sala de judecată (referat propunere arestare)

 
O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul procurorilor
 
UPDATE 4
DNA Constanţa anunţă un nou dosar. Profesor universitar de la „Ovidius“, încătuşat

Ti-a placut articolul?

Comentarii