Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pe uniforma elevilor de la o școală din Constanța! Judecătorii au pronunțat prima hotărâre, legată de regulamentul școlar

ro

05 May, 2023 00:00 5540 Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Magistrații au hotărât să respingă cererea privind obligarea școlii să comunice un extras al regulamentului școlar, dar și cea privind obligarea școlii de a comunica decizia de stabilire a ținutei școlare.
  • Magistrații au hotărât să respingă cererea privind obligarea școlii să comunice un extras al regulamentului școlar, dar și cea privind obligarea școlii de a comunica decizia de stabilire a ținutei școlare.
  • În paralel cu această decizie, la Secția I Civilă a instanței urmează să se judece cererea privind „constatarea nelegalității introducerii / menținerii uniformei școlare, așa cum s-a stabilit prin procesul verbal“.
  • Persoana care a solicitat să intervină în proces a susținut, printre altele, că „la adăpostul afirmaţiei nedovedite a pârâtei (nr., Școala Gimnazială nr. 39) că noua uniformă nu este necesară, elevii acestei unităţi de învatamant sunt obligaţi tacit să adopte o ţinută cu privire la care nu s-a mai parcurs nicio altă procedură de analiza a utilităţii sale prin raportare la posibilităţile fiecărui părinte de procurare a acesteia, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre o culoare neutră“.
  • Discuțiile vizând efectiv menținerea uniformei se vor purta la data de 22 mai 2023, la Tribunalul Constanța.
Judecătorii Tribunalului Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, au luat o primă deciziei în procesul ce are în centru uniforma școlară a elevilor de la Școala Gimnazială nr. 39 Constanța.
 
Magistrații au hotărât să respingă cererea privind obligarea școlii să comunice un extras al regulamentului școlar, dar și cea privind obligarea școlii de a comunica decizia de stabilire a ținutei școlare.
 
Magistrații au hotărât să respingă cererea privind obligarea școlii să comunice un extras al regulamentului școlar, dar și cea privind obligarea școlii de a comunica decizia de stabilire a ținutei școlare.
 
În paralel cu această decizie, la Secția I Civilă a instanței urmează să se judece cererea privind „constatarea nelegalității introducerii / menținerii uniformei școlare, așa cum s-a stabilit prin procesul verbal“.
 
Decizia judecătorilor de a nu obliga școala la comunicarea regulamentului și a deciziei prin care a fost stabilită uniforma poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
Cerere de intervenție alături de reclamant
 
În cauză, este vizată Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, unitate ce are în proces rolul de pârât, nemulțumirile din proces vizând culoarea lila a uniformei.
 
În plus, alături de Școala Gimnazială nr. 39 mai sunt pârâți și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, dar și Ministerul Educației.
 
În proces, a fost formulată și o cerere de intervenție în interesul reclamantului.
 
Astfel, persoana care a solicitat să intervină în proces a susținut, printre altele, că „la adăpostul afirmaţiei nedovedite a pârâtei (nr., Școala Gimnazială nr. 39) că noua uniformă nu este necesară, elevii acestei unităţi de învatamant sunt obligaţi tacit să adopte o ţinută cu privire la care nu s-a mai parcurs nicio altă procedură de analiza a utilităţii sale prin raportare la posibilităţile fiecărui părinte de procurare a acesteia, cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre o culoare neutră“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, potrivit Hotărârii 15/2023, prin care judecătorii de la Contencios au disjuns o parte a solicitărilor și au declinat dosarul nou format la Secția I Civilă, în proces s-a solicitat, printre altele, „constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea "lila" a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea "bleumarin/negru" a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinlută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
Ce au spus în proces reprezentanții școlii
 
De asemenea, în proces, reprezentanții școlii au formulat şi au depus întâmpinare, prin care au înţeles „să invoce excepţia lipsei de interes a capătului de cerere privind obligarea Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (...), iar pe fondul cauzei, au solicitat să respingă cererea de chemare în judecată, cu cheltuieli de judecată“.
 
De asemenea, unitatea școlară „a invocat excepţia lipsei de interes în privinţa capătului de cerere privind obligarea Scolii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (..), excepţia inadmisibilitaţii raportat la natura actului administrativ dacă este individual sau normativ“.
 
La rândul său, și Inspectoratul Școlar Județean Constanța a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca nefondată și a invocat, totodată, excepția lipsei calității procesuale pasive a instituției.
 
În proces, la termenul de judecată din luna ianuarie 2023, instanţa a dispus disjungerea capetelor  3, 4 şi 5 de cerere, „respectiv constatarea încetării efectelor juridice ale procesului verbal din 2009, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii uniformei şcolare, aşa cum s-a stabilit prin procesul verbal, dispune formarea unui prezentului dosar şi a rămas în pronunţare asupra excepţiei necompetenţei materiale procesuale“.
 
După soluționarea cererilor privind obligarea școlii la comunicarea regulamentului, dar și a deciziei de adoptare a uniformei școlare, acum urmează să fie analizate aspectele propriu-zise legate de uniforma școlii, dar și de procedurile parcurse pentru adoptarea acesteia, la Secția I Civilă.
 
Discuțiile vizând menținerea uniformei se vor purta la data de 22 mai 2023, la Tribunalul Constanța.
 
La finalul dezbaterilor, după ascultarea tuturor părților din proces, judecătorii Secției Civile vor decide dacă se impune eliminarea uniformei contestate, așa cum s-a cerut în proces.
 
Și această decizie a instanței va putea fi, de asemenea, atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Uniforma unei școli din Constanța, subiect de proces, la Tribunal
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii