Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniforma unei școli din Constanța, subiect de proces, la Tribunal

ro

14 Feb, 2023 00:00 1955 Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Cazul privind constatarea nelegalității introducerii uniformei școlare a fost disjuns din cererea inițială de chemare în judecată, în cadrul căreia s-au formulat mai multe solicitări.
  • La prima înfățișare desfășurată în cauză, instanța de contencios administrativ și fiscal a pus în discuție disjungerea cazului cu privire la solicitarea de constatare a nelegalității introducerii uniformei, dar și la alte două capete de cerere.
  • Astfel, s-a format dosarul aflat acum pe rolul Secției I Civile a instanței, cu termen de judecată pe 22 mai 2023.
  • În proces, unitatea de învățământ și inspectoratul au solicitat respingerea acțiunii, ca nefondată.
Uniforma unei școli din Constanța a ajuns subiectul unui proces civil, după ce judecătorilor li s-a solicitat „constatarea nelegalității introducerii uniformei școlare, așa cum s-a stabilit prin procesul verbal“.
 
În cauză, este vizată Școala Gimnazială nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, unitate ce are în proces rolul de pârât.
 
Cazul privind constatarea nelegalității introducerii uniformei școlare a fost disjuns din cererea inițială de chemare în judecată, în cadrul căreia s-au formulat mai multe solicitări.
 
Dosarul inițial se află pe rolul Secției de Contencios Administrativ și fiscal a Tribunalului, unde alături de Școala Gimnazială nr. 39 mai sunt pârâți și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, dar și Ministerul Educației.
 
La prima înfățișare desfășurată în cauză, instanța de contencios administrativ și fiscal a pus în discuție disjungerea cazului cu privire la solicitarea de constatare a nelegalității introducerii uniformei, dar și la alte două capete de cerere.
 
Astfel, s-a format dosarul aflat acum pe rolul Secției I Civile a instanței, cu termen de judecată pe 22 mai 2023.
 
Ce s-a cerut
 
Potrivit Hotărârii 15/2023, prin care judecătorii de la Contencios au disjuns o parte a solicitărilor și au declinat dosarul nou format la Secția I Civilă, în dosar s-a solicitat, printre altele, „constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea "lila" a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea "bleumarin/negru" a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinlută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
În hotărârea de declinare, judecătorii au explicat că „deşi au fost invocate dispoziţiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, Tribunalul constată că, în privinţa capetelor de cerere având ca obiect: constatarea încetării efectelor juridice ale Hotărârii emise şi Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Şcolii nr. 39 Constanţa întrunit în anul 2009, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare şi funcţionare al Şcolii nr. 39 Constanţa pentru anul şcolar 2021 – 2022 şi constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea „lila” fără o procedură legală îndeplinită, cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire/menţinere a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară aferentă anului (...) nu s-a formulat nicio solicitare specifică materiei contenciosului administrativ“.
 
„Astfel“, a spus instanța de contencios, „nu s-a solicitat anularea unui act administrativ tipic sau asimilat emis de pârâţi ci constatarea unor împrejurări care ridică probleme de admisibilitate însă aceasta nu poate fi analizată decât de către instanţa competentă, litigiul de faţă fiind unui de drept comun şi nicidecum de contencios administrativ“.
 
Poziția școlii și a inspectoratului, în proces
 
Mai trebuie spus că, în proces, reprezentanții școlii au formulat şi au depus întâmpinare, prin care au înţeles „să invoce excepţia lipsei de interes a capătului de cerere privind obligarea Școlii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (...), iar pe fondul cauzei, au solicitat să respingă cererea de chemare în judecată, cu cheltuieli de judecată“.
 
De asemenea, unitatea școlară „a invocat excepţia lipsei de interes în privinţa capătului de cerere privind obligarea Scolii Gimnaziale nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța la comunicarea Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 pentru anul şcolar (..), excepţia inadmisibilitaţii raportat la natura actului administrativ dacă este individual sau normativ“.
 
La rândul său, și Inspectoratul Școlar Județean Constanța a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca nefondată și a invocat, totodată, excepția lipsei calității procesuale pasive a instituției.
 
În proces, la termenul de judecată din luna ianuarie 2023, instanţa a dispus disjungerea capetelor  3, 4 şi 5 de cerere, „respectiv constatarea încetării efectelor juridice ale procesului verbal din 2009, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii uniformei şcolare, aşa cum s-a stabilit prin procesul verbal, dispune formarea unui prezentului dosar şi a rămas în pronunţare asupra excepţiei necompetenţei materiale procesuale“.
 
În urma disjungerii, sunt acum două dosare pe rolul Tribunalului Constanța ce vizează școala, respectiv cel de la Secția de Contencios administrativ și fiscal, cu termen la data de 9 martie 2023 și cel de la Secția I Civilă, ce vizează uniforma școlară, cu termen la data de 22 mai 2023.
 
Oricare vor fi deciziile Tribunalului în cele două dosare separate, ele vor putea fi atacate la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy”
La Senat s-a înregistrat un proiect pentru purtarea obligatorie a uniformei în școli.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii