Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:12 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces în premieră! Restricția de circulație de la ora 22.00 ar putea fi anulată în instanță. Ce spune avocatul Goga, inițiatorul acțiunii

ro

18 Mar, 2021 00:00 11016 Marime text
  • Contactat telefonic, Silviu Alexandru Goga a declarat, pentru ZIUA de Constanța că nu s-a fixat încă primul termen în judecarea solicitărilor sale.
  • „Dintr-o dată, s-a decis schimbarea restricției de la ora 23.00 la ora 22.00. Peste două săptămâni, s-ar putea schimba cu ora 21.00, apoi, peste un alt timp, cu ora 18.00, apoi am putea fi obligați să ieșim din case numai în zilele pare și tot așa“, a precizat Silviu Alexandru Goga.
  • În luna decembrie 2020, avocatul Minodora Ion, din cadrul Baroului Constanța, a repurtat o victorie, la Curtea de Apel București, într-un proces în care solicita eliminarea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile publice deschise din Constanța.
  • Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat total hotărârea Curții de Apel București, după ce a admis recursul Departamentului pentru Situații de Urgență.

După procesul inițiat de un avocat din Constanța privind portul măștilor de protecție în spațiile publice deschise, un alt demers în instanță, inițiat tot de un avocat, vine să conteste una dintre măsurile anti-Covid recent introduse de autorități.

Avocatul brașovean Silviu Alexandru Goga a formulat cerere de anulare și suspendare a restricției de circulație pe timp de noapte, începând cu ora 22.00.

Contactat telefonic, Silviu Alexandru Goga a declarat, pentru ZIUA de Constanța că nu s-a fixat încă primul termen în judecarea solicitărilor sale.

„Acesta este un demers inițiat nu de mine, ca avocat, ci de mine, ca cetățean îngrijorat de restricționarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, respectiv dreptul la libera circulație și dreptul la viață privată“, a explicat avocatul, pentru ZIUA de Constanța.
 

„Am putea fi obligați să ieșim numai în zilele pare“

De la bun început, avocatul din cadrul Baroului Brașov a explicat că acțiunea sa vine ca urmare a faptului că lipsește o anchetă care ar trebui să demonstreze legătura de cauzalitate dintre riscul de răspândire și îmbolnăvire cu COVID-19 și necesitatea de a se extinde restricția pe timp de noapte de la ora 23.00 la ora 22.00.

„Dintr-o dată, s-a decis schimbarea restricției de la ora 23.00 la ora 22.00. Peste două săptămâni, s-ar putea schimba cu ora 21.00, apoi, peste un alt timp, cu ora 18.00, apoi am putea fi obligați să ieșim din case numai în zilele pare și tot așa“, a precizat Silviu Alexandru Goga.

Totodată, avocatul a subliniat că nu este negaționist, ci susține măsurile de prevenire, însă nu există o legătură de cauzalitate care să justifice introducerea restricției de la ora 22.00 și posibilitatea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Nu există nici un fel de dovadă din care să rezulte că virusul este mai activ noaptea. Deci ce legătură are pandemia/îmbolnăvirea cu noaptea?“, explicase avocatul, în același context, pe pagina sa de Facebook.
 

„Înțeleg logica limitării circulației“

„Înțeleg logica limitării circulației noaptea, în sensul de a se limita petrecerile, ori deplasările în număr mare. Însă, pe timpul nopții, oamenii oricum se deplasează cu mijloacele de circulație proprii și oricum nu ies în număr mare“, a mai precizat avocatul Silviu Alexandru Goga, pentru ZIUA de Constanța.

Acțiunea avocatului din Brașov a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Brașov, sub numărul 159/64/2021.

Părți în cauză sunt Silviu Alexandru Goga, în calitate de reclamant, și, respectiv, Guvernul României și Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în calitate de pârâți.

Obiectul dosarului este reprezentat de cererea de anulare a Hotărârii CNSU nr. 16/10.03.2021.

Totodată, avocatul a mai făcut precizarea că a solicitat și suspendarea efectelor hotărârii, până la pronunțarea unei soluții definitive în cauză.
 

Procesul pentru purtarea măștilor în Constanța

Amintim aici că, în luna decembrie 2020, avocatul Minodora Ion, din cadrul Baroului Constanța, a repurtat o victorie, la Curtea de Apel București într-un proces în care solicita eliminarea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile publice deschise din Constanța.

Totuși, după victoria inițială, Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat total hotărârea Curții de Apel București, după ce a admis recursul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, Curtea Supremă a admis excepția lipsei de interes a avocatului constănțean în promovarea acțiunii și a respins acțiunea.

În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor în procesul în care avocatul brașovean a contestat restricția circulației pe timp de noapte.


Citește și:

Răsturnare de situație:
Măștile în spațiile publice deschise din Constanța NU vor fi scoase! Minuta Curții Supreme

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii