Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Constanţa nu renunţă la procesul cu Dumitru Learciu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

ro

24 Dec, 2018 00:00 1802 Marime text
Reprezentanţii Prefecturii Constanţa nu renunţă la procesul cu Dumitru Learciu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean! Pe data de 14 decembrie, Prefectul Judeţului Constanţa a contestat decizia Tribunalului Constanţa prin intermediul căreia s-a dispus suspendarea executării Ordinului Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018 privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa al lui Dumitru Learciu.
 
Contestaţia Prefecturii Constanţa a fost înregistrată la Curtea de Apel Constanţa, pe data de 21 decembrie. Până în prezent, nu a fost stabilit primul termen. De menţionat că ordinul Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018 mai viza şi declararea ca vacant a locului de consilier judeţean, până la soluţionarea pe fond a cererii în anulare act administrativ.
 
Amintim că, pe data de 23 noiembrie, Tribunalul Constanţa a admis cererea formulată de reclamantul Dumitru Daniel Learciu, în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Judeţului Constanţa.
 
Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus suspendarea „executării Ordinului Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018 privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi declararea ca vacant a locului de consilier judeţean, până la soluţionarea pe fond a cererii în anulare act administrativ“.
 
În dosarul cauzei se arată că Dumitru Learciu deţine calitatea de membru al Partidului Alianţei Liberalilor si Democraţilor, precum şi pe cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanta, astfel cum rezultă din Hotărârea nr. 158/22.06.2016 şi din Hotărârea 162/22.06.2016 ale Consiliului Judeţean Constanţa.
 
„La data de 4.09.2018, secretarul coordonator al Filialei ALDE Constanta a postat pe grupul WhatsApp al organizaţiei politice o «informare», cu următorul conţinut: «începând cu data de 29.08.2018, (…), şi-au pierdut calitatea de membru ALDE, prin radiere, conform art. 14 alin. 2. lit, a) coroborat cu art. 103 din Statutul ALDE» (n.r. - printre cei care şi-au pierdut calitatea de membru ALDE, prin radiere, se număra şi Dumitru Learciu). Ulterior, la data de 5.09.2018, i-a fost comunicată, prin intermediul serviciilor poştale, adresa nr. 49/03.09.2018 a Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor - Filiala Constanţa, prin care i  s-a adus la cunoştinţă că a «pierdut calitatea de membru ALDE, prin radiere, conform art. 14, alin. 2., lit, a), coroborat cu art. 103 din Statutul ALDE»“, potrivit celor consemnate în dosar.
 
La data de 26.10.2018, i-a fost comunicat Ordinul Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018 privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi declararea ca vacant a locului de consilier judeţean.
 
Learciu a considerat că şi Ordinul Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018 este „nelegal, întrucât, prin acest ordin, s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean, ca urmare a pretinsei pierderi a calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a fost ales, în condiţiile art. 9 al. 2 lit. h1) din Legea nr. 393/2004, fără însă ca emitentul actului administrativ contestat să facă o minimă verificare proprie în privinţa condiţiilor ce se impun a fi întrunite, potrivit legii, pentru a se lua act de intervenirea încetării de drept a mandatului arătat, în temeiul disp. art. 7 din Legea nr. 554/2004, a înţeles a formula plângere prealabilă, solicitând revocarea sa, plângere ce nu a fost soluţionată până în prezent“, potrivit datelor din dosar.
 
„Instanţa reţine că nu apare ca fiind justificată măsura dispusă, atât în contextul prejudiciului material ce va fi adus reclamantului atât sub aspectul dreptului câştigat prin funcţia publică dobândită, cât şi al aspectului material al câştigului realizat din aceasta perspectivă, şi, nu în ultimul rând, al calităţii sale de vicepreşedinte responsabil de aspectele de securitate, pentru care procedura de acreditare este una anevoioasă, iar până la desemnarea unei alte persoane, activitatea Consiliului Judeţean ar fi întreruptă - neputând fi desfăşurată în lipsa unui aviz emis de organele abilitate“.
 
„Pe cale de consecinţă, va admite cererea şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 14 din Legea 554/2004, dispune suspendarea executării Ordinului Prefectului Judeţului Constanţa nr. 491/25.10.2018  privind constatarea încetării de drept, înainte de termen a mandatului de consilier judeţean din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi declararea ca vacant a locului de consilier, până la soluţionarea pe fond a cererii în anularea actului administrativ“, potrivit motivării.
 
Sursa text: rolii.ro

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii