Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:25 18 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Noi, ca minister, ne-am făcut datoria“ Ministerul Culturii versus Light System. Miza, Vila Regală din Mamaia. Ziua „Z“ - 17 iunie

ro

05 Jun, 2020 00:00 856 Marime text

  • Verdictul trebuia să fie dat pe 3 iunie, dar a fost amânat.

  • Ministerul a contestat tranzacția dintre Light System și Mamaia SA.

  • Vila Regală din Mamaia este monument istoric.

Emoții la Tribunalul Constanța, după ce deznodământul în procesul de interes public pentru Vila Regală din Mamaia nu a sosit la data stabilită inițial. Mai precis, judecătorii au amânat pronunțarea sentinței în procesul în care Ministerul Culturii revendică Vila Regală din Mamaia, monument istoric aflat în prezent în proprietatea
SC Light System SRL.
Firma a intrat în posesia Palatului în urma contractului pe care l-a încheiat cu SC Mamaia SA. La momentul promovării acțiunii de revendicare a Palatului, fostul ministrul al Culturii, Valer Daniel Breaz preciza, printre altele, că „noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“.
La finele lunii mai, instanța a anunțat amânarea pronunțării în cauză pentru data de 3 iunie. La data stabilită, însă, pronunțarea a fost amânată urmând să fie făcută pe 17 iunie.
Cazul se află încă din anul 2018 în atenția magistraților Tribunalului Constanța, aflându-se pe rolul Secției civile a instanței. Astfel, indiferent care va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi atacată de părțile nemulțumite, la instanța superioară.
 

„Constatarea nulității absolute“


Părți în proces sunt Ministerul Culturii, în calitate de reclamant, SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, în calitate de pârâţi, dar şi Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA, în calitate de intervenient în numele altei persoane.
Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.
Concret, în acest proces, Ministerul Culturii cere ca Vila Regală să revină în proprietatea statului.
 

Legea 422/2001 pentru protejarea monumentelor istorice


„Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.
Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul deschiderii acțiunii în instanță, în anul 2018: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN“.
„Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“, potrivit sursei citate.

Citește și:


S-a stabilit data când Ministerul Culturii ar putea intra în posesia Vilei Regale din Mamaia

Ministerul Culturii vrea Vila Regală din Mamaia. Când se redeschide dosarul

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii