Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:25 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stabilit data când Ministerul Culturii ar putea intra în posesia Vilei Regale din Mamaia

ro

25 May, 2020 00:00 979 Marime text
  • La momentul de față, Vila Regală din Mamaia se află în proprietatea SC Light System SRL.
Final de proces în dosarul în care Ministerul Culturii revendică Vila Regală din Mamaia! Tribunalul Constanța se va pronunța în prezenta cauză la începutul lunii viitoare (03 iunie). 

La momentul de față, Vila Regală din Mamaia se află în proprietatea SC Light System SRL, în urma contractului încheiat cu SC Mamaia SA.


Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.


În acest proces, Ministerul Culturii cere ca Vila Regală să revină în proprietatea statului. „Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.


Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul deschiderii acțiunii în instanță: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“.


Citește și:

Litigiul pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia, îngreunat de epidemia de coronavirus

Legături cu Palatul Regal din Mamaia:
Dimos Profesional va fi radiată din Registrul Comerțului. Cine a luat decizia și de ce. Date despre acționari

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii