Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:58 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Stanciu, fostul şef al judecătorilor din Dobrogea, „inculpat“

ro

15 Nov, 2016 00:00 3711 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, ieri, cererea lui Nicolae Stanciu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Constanţa, fost preşedinte al acestei instanţe, de eliberare din funcţie prin pensionare. Până la închiderea ediţiei, CSM nu anunţase nicio decizie în privinţa solicitării mai sus precizate.
 
Surpriza a venit însă de la Direcţia Naţională Anticorupţie, instituţie care a anunţat, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de „inculpatul Stanciu Nicolae, judecător, la data faptelor preşedintele Curţii de Apel Constanţa, în prezent vicepreşedintele aceleiaşi instanţe de judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită“.
 
DNA mai arată că „în perioada noiembrie-decembrie 2012, între preşedintele Curţii de Apel Constanţa, în acea perioadă, şi un om de afaceri a intervenit o înţelegere în baza căreia magistratul a primit foloase materiale, pentru ca, în schimb, să îl ajute pe omul de afaceri să obţină soluţii favorabile în cadrul litigiilor înregistrate sau care urmau să fie înregistrate pe rolul Curţii de Apel Constanţa“.
 
„Foloasele materiale primite de magistrat au constat în obiecte de mobilier în valoare totală de 14.815 lei, folosite la amenajarea ultimului etaj (etajul 2) al vilei aparţinând magistratului. Aceste obiecte de mobilier au fost livrate la locuinţa lui inculpatului Stanciu Nicolae la data de 21 decembrie 2012. Protecţia juridică oferită de magistrat a constat în ajutorul pe care acesta, ca preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, urma să îl dea în pronunţarea unor soluţii favorabile societăţii deţinute de omul de afaceri, în dosarele care urmau să se înregistreze pe rolul acelei instanţe, în legătură cu licitaţiile la care a participat societatea. Această protecţie s-a şi concretizat în pronunţarea de către Stanciu Nicolae (împreună cu alţi doi membri ai completului) a unei decizii prin care au fost respinse plângerile formulate de concurenţii societăţii deţinute de omul de afaceri în cadrul unei proceduri de achiziţii publice“, conform anchetatorilor.
 
„Ca urmare a respingerii, prin această hotărâre, a plângerilor formulate de concurenţi, societatea omului de afaceri a câştigat licitaţia cu valoarea ofertată de 21.023.335 de lei, în detrimentul unei alte societăţii declarate câştigătoare anterior de autoritatea contractantă, care ofertase contractul la valoare ofertată mai mică. Potrivit procedurii reglementate de OUG nr. 34/2006, împotriva desemnării câştigătorului licitaţiei de către autoritatea contractantă, ceilalţi participanţi pot face contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), decizia CNSC putând fi atacată la curtea de apel competentă. Decizia curţii de apel este definitivă“, se mai arată în comunicatul DNA.
 
Amintim că, potrivit declaraţiei de avere completate la data de 10 iunie 2015, Nicolae Stanciu deţine două terenuri forestiere, unul cu o cotă de 1/3, în suprafaţă de 6.006 mp, dobândit în anul 1996, prin moştenire, şi altul de patru hectare, dobândit în anul 1993, al cărui titular este Viorica Stanciu. De asemenea, judecătorul mai deţine şi un teren intravilan în Năvodari, de 250 mp, dobândit în anul 1997, prin cumpărare.
 
Mai departe, tot potrivit declaraţiei de avere, magistratul mai are un apartament în Constanţa, de 94 de metri pătraţi, dobândit în anul 1991, prin cumpărare, un apartament în Bucureşti, de 66 de metri pătraţi, dobândit prin credit ipotecar în anul 2005, şi o casă în Mamaia Sat, Năvodari, de 368 de metri pătraţi, dobândită prin cumpărare în anul 2013. Nicolae Stanciu mai are un autoturism Volkswagen Passat, din 2007, dobândit prin credit Alpha Auto.
 
În ceea ce priveşte veniturile, Nicolae Stanciu menţiona că, în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, a încasat 204.276 de lei, iar din cedarea folosinţei bunurilor, mai exact chirie, 200 de euro pe lună, din data de 1.11.2014. De asemenea, acesta a mai încasat 400 de lei dintr-un teren agricol pe care îl deţine în Anadalchioi şi 1.700 de lei dintr-un teren agricol situat în Nazarcea, al cărui titular este soţia sa.
 
Potrivit propriilor declaraţii, vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, nu are interese.
 
Aşa cum menţionat şi în ediţiile trecute, în ultimul an, Nicolae Stanciu a luat, împreună cu alţi judecători, colegi de la Curtea de Apel Constanţa, două decizii istorice pentru Constanţa: anularea definitivă a taxei de linişte din municipiu, precum şi a contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii