Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemulțumiri după condamnări! Dosarul fetiţei din Constanța, care a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc în construcţie, la Curtea de Apel

ro

15 Mar, 2022 00:00 2296 Marime text
 
  • Iusuf Mahir a fost deferit justiţiei pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. 
  • Societatea comercială Eucass SRL a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Omul de afaceri Iusuf Mahir a contestat decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia a fost condamnat, în primă instanță la închisoare cu executare! SC Eucass SRL (firmă aflată în faliment, asociat unic fiind Iusuf Mahir) a primit o amendă penală de 22.000 lei, pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Dosarul penal vizează moartea  unei fetițe de 12 ani, care a căzut în gol de la etajul 5 al blocului aflat în construcţie, situat pe strada Steagului nr. 49 din municipiul Constanţa.
 
Contestațiile formulate împotriva deciziei Judecătoriei Constanța vor fi trimise spre soluționare Curții de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Tragedia a avut loc la data de 30.11.2016, în jurul orei 16:30, cânf lucrătorii Secției 4 Poliție Constanța, au fost sesizați prin SNUAU 112 să se deplaseze la o clădire, unde se află un copil căzut de la etajul 5.
 
Ajunși la fața locului, lucrătorii de poliție au găsit la subsolul clădirii în construcție, o persoană sex feminin întinsă pe jos, în stare de inconștiență și un echipaj medical care, în urma protocolului aplicat a constatat că respectiva persoană, identificată ca fiind minora (...), nu mai are puls, fiind declarată decedată.
 
Fiind audiate, două martore au declarat faptul că, în data de 30.11.2016, în jurul orei 15:00, au mers împreună să se joace la blocul aflat în construcție, unde au urcat la etajul 5, profitând de faptul că nu era niciun gard împrejmuitor și nu se afla nicio persoană care să le interzică acest lucru, respectiv un paznic.
 
Acolo, minorii s-au îndreptat către balconul clădirii, însă minora (...) a plecat de lângă ceilalți copii, la scurt timp auzindu-se niște bubuituri și au observat că aceasta dispăruse.
 
În legătură cu cele întâmplate, martorul (...) a declarat faptul că a observat-o pe minora venind spre grup dar mergea cu spatele, motiv pentru care a avertizat-o că se apropie de gaura prevăzută pentru lift, însă aceasta a continuat să meargă, până ce a căzut în gol.
 
Martorul a mai declarat faptul că, a observat când fata, în cădere, s-a prins cu mâna, pentru o scurtă perioadă, de margine dar nu a reușit să se țină, auzind la scurt timp mai multe bubuituri.
 
În ceea ce privește blocul aflat în contrucție, s-a stabilit faptul că acesta aparține inculpatei SC Eucass SRL, controlată de Iusuf Mahir.   
 
De asemenea, s-a stabilit faptul că, în data de 19.05.2014, în urma unui control efectuat de lucrătorii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a fost sancționată contravențional, conform procesului verbal nr. (...)/19.05.2014 (când stadiul lucrărilor executate era de D+P+3E), pentru efectuarea de lucrări de construcție fără a deține autorizația necesară, stabilindu-se ca măsuri, oprirea executării lucrărilor de la data comunicării procesului verbal, obținerea autorizației de construire, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal, în caz contrar desființarea lucrării și aducerea terenului la starea inițială. Ulterior, la data de 03.11.2016, prin nota de constatare nr. (...) s-a constatat faptul că nu s-a conformat măsurilor dispuse, stadiul lucrărilor fiind de D+P+5E.
 
Iusuf Mahir a fost deferit justiţiei pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Tot în prezenta cauză, societatea comercială Eucass SRL a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi continuarea lucrărilor, după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Aproape de finele lunii trecute, societatea comercială a fost condamnată de Judecătoria Constanța la pedeapsa amenzii penale de 18000 lei (180 zile amendă penală x 100 lei), pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și la pedeapsa amenzii penale de 12000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii.
 
Instanța i-a aplicat inculpatei Eucass SRL pedeapsa cea mai grea de 18000 lei pe care o va spori cu 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 4000 lei, urmând ca inculpata Eucass SRLsă execute pedeapsa amenzii penale de 22.000 lei.
 
Iusuf Mahir a luat doi ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la 3 luni închisoare, pentru săvârțirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Instanța a constatat că fapta este concurentă cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 2 ani prin S.P. nr.423 din 21/10/2016 a Tribunalul Constanta def. prin neapelare la 24/11/2016, pedeapsă ce a fost suspendată condiționat cf. art. 81 din C.penal 1969 pe un termen de 4 ani de zile. În baza art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 85 C.penal 1969
 
Drept urmare, Judecătoria a anulat suspendarea condiționată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentința penală nr. 423/2016 a Tribunalului Constanța și a aplicat pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare, pe care o sporește cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 9 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani și 9 luni de zile.
 
Potrivit minutei judecătorești, pedeapsa se va executa în regim de detenție, conform art. 60 C.pen., fiind singura modalitate de individualizare permisă de lege.
 
În continuare, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile și a dispus obligarea inculpaților, în solidar, la plata către părțile civile a următoarelor sume: - 1901 lei, către partea civilă (...), cu titlu de daune materiale. - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), cu titlu de daune morale - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), prin reprezentant legal C.L., cu titlu de daune morale.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Firme, bani și contracte publice
Cum a ajuns Eucass SRL de la câştigătoarea mai multor contracte de la Primăria Constanţa, la condamnată pentru ucidere din culpă


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii