Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:39 25 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanţa, pus la plată de ABADL. Care este motivul şi ce sumă a stabilit instanţa

ro

22 Feb, 2020 00:00 1471 Marime text


Victorie în instanţă pentru Administraţia Naţională Apele Române - prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, în faţa Municipiului Constanţa prin Primar şi a Consiliului Local Constanţa. Ultimele două entităţi au fost obligate de către judecătorii constănţeni la plata unei sume totale de peste 125.000 de lei către ABADL, însumând debit şi dobândă legală. Hotărârea a fost pronunţată în primă instanţă de Judecătoria Constanţa şi poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Procesul dintre Administraţia Naţională Apele Române - prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, pe de o parte şi, respectiv, Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, de cealaltă parte, ultimii în calitate de pârâţi, a debutat în instanţă în anul 2018. Mai precis, litigiul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa la data de 13.11.2018, sub numărul 31036/212/2018.
 
Înregistrat aproape de finele anului, procesul a primit primul termen de judecată abia în luna martie a anului următor, respectiv 15 martie 2019. De la momentul respectiv, instanţa a început să administreze probele solicitate şi încuviinţate în cauză. Astfel, mai întâi a fost luat interogatoriul pârâţilor, iar ulterior, s-a trecut la efectuarea expertizei. În cele din urmă, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, instanţa a rămas în pronunţare, hotărârea fiind amânată pentru data de 14 februarie.
 

Minuta instanţei

 
La momentul respectiv, magistraţii Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa le-au dat dreptate reprezentanţilor ABADL. „Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Municipiului Constanţa prin Primar. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanţa“, se arată în minuta hotărârii.
 
Mai departe, instanţa „admite în parte cererea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 119.341,46 de lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6.009,14 lei“, conform sursei citate.
 
Nu în ultimul rând, completul „respinge ca neîntemeiată cererea pârâţilor de acordare a cheltuielilor de judecată“. Surse avizate susţin că banii datoraţi ar fi pentru „servicii de gospodărire a apelor“ realizate de ABADL în cazul suprafeţelor de apă deţinute de Primăria Constanţa, dar întreţinerea cărora municipalitatea nu deţine logistica necesară, astfel responsabilitatea revenind, contra cost, ABADL.
 
Aşa cum am menţionat anterior, hotărârea nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicarea sa părţilor. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa, urmând ca, în această situaţie, procesul să continue la instanţa de apel.
 
Citeşte şi:


 
ANAR versus Municipiul Constanţa prin Primar:
Dosare identice, decizii diferite. Practică neunitară în procesele pentru plaje

 

Administraţia Naţională Apele Române susţine nelegalitatea tuturor hotărârilor Consiliului Local Constanţa prin care i-au fost luate plajele

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii