Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Iulian Popa, propuși Președintelui României pentru funcții de conducere în DNA și Parchetul General!

ro

11 Jan, 2024 14:21 691 Marime text


Magistrații Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Iulian Popa au fost propuși astăzi, 11 ianuarie 2024, Președintelui României, pentru a prelua două funcții de conducere din DNA și Parchetul General.
 
Propunerile au fost transmise preșdintelui de către Alina Gorghiu, ministrul Justiției, magistratul Mihaiela Moraru-Iorga fiind propusă pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA, iar magistratul Remus Iulian Popa, pentru funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Cei doi magistrați primiseră avizul negativ al Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Ieri, 10 ianuarie 2024, aceștia au susținut un nou interviu, la sediul Ministerului Justiției.
 
Iată informațiile puse la dispoziție de către Ministerul Justiției cu privire la propunerile vizându-i pe cei doi procurori:
 
În data de 04.09.2023 a fost declanșată procedura de selecție în vederea formulării către Președintele României a unor propuneri de numire în funcții de conducere din cadrul parchetelor, în conformitate cu art. 144, alin (1) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
 
În derularea procedurii, în perioada 06.11.2023 – 16.11.2023 la sediul Ministerului Justiției s-au desfășurat interviuri cu candidații care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege pentru participarea la selecție.  La data de 28.11.2023, ministra justiției a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile în vederea emiterii de către Secția de procurori a avizului prevăzut de art. 147, alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
 
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii CONSTANTIN Antonia-Eleonora, BALCAN Cristina – Daniela, NICOLAU Adrian-Cornel, TODORAN Adrian-Petre, MINCĂ Marinela și ARDELEANU Ionuț astfel încât ministra justiției a continuat procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere, iar la data de 03.01.2024 au fost publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcție a procurorilor menționați.
 
Cu privire la propunerile de numire în funcții de conducere a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela și a domnului procuror POPA Remus-Iulian, Secția de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la  data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiției s-a desfășurat un nou interviu cu cei doi candidați, în cadrul căruia au fost avute în vedere și aspectele reținute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.
 
După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidați și-a susținut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiției în desfășurarea acestuia.
 
În urma interviului desfășurat la data de 10.01.2024 și după analiza întregii proceduri de selecție, ministra justiției a decis să continue procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere ale celor doi candidați.
 
Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializata în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției.
 
Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale.
 
Ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
 
Astfel, în virtutea prerogativelor legale, ministra justiției a transmis în data de 11,01.2024 Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, următoarele propuneri, în conformitate cu art. 148 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor:
 
– propunerea de numire a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție;
 
– propunerea de numire a domnului procuror POPA Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
În contextul finalizării procedurii de selecție în vederea formulării către Președintele României a unor propuneri de numire în funcții de conducere din cadrul parchetelor, ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a adresat mulțumiri membrilor comisiei de interviu pentru activitatea desfășurată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Admitere în magistratură! Încep interviurile pentru testarea psihologică (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii