Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune procurorul Mihaiela Iorga Moraru despre soluția de clasare din dosarul în care era anchetat Omar Hayssam

ro

05 Feb, 2018 16:41 1655 Marime text
Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a precizat luni, pentru AGERPRES, că faptele din dosarul în care se investiga privatizarea Întreprinderii de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa nu sunt prescrise, soluţia de clasare în acest caz fiind dată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale şi din lipsă de probe.
 

"Nu este vorba despre un dosar clasat pe prescripţie. Este un dosar în care personal am dispus clasarea, într-adevăr, la sfârşitul lunii iunie 2017 sau începutul lui iulie 2017 în primele zile, dar a fost o soluţie pe fondul cauzei, pentru că infracţiunea de abuz în serviciu este săvârşită în perioada 2003 - 2004, are începere de urmărire penală in personam şi prescripţia este întrerupă, iar prescripţia specială, pe legea veche, ar fi 15 ani, deci s-ar prescrie undeva în 2019. Faptele nu erau şi nu sunt prescrise nici în prezent, faptele care sunt circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu. A fost dată o soluţie de clasare pe abuz în servicu raportat la decizia Curţii Constituţionale, care impunea să ai o încălcare de legislaţie primară, ori în speţă erau încălcări dintr-o hotărâre de guvern. Curtea de Conturi venea cu precizări suplimentare prin actul de control pe care l-a făcut şi spunea că a fost un vid de reglementare, că efectiv comisia respectivă nu avea norme pe care să le respecte. Au mai fost nişte soluţii de clasare pe infracţiunea de spălare a banilor şi pe infracţiunea de constituire de grup unde nu existau probe", a declarat, pentru AGERPRES, procurorul Mihaiela Iorga Moraru, după ce în presă au apărut informaţii că dosarul în care se investiga privatizarea IPRS Băneasa, cauză în care era cercetat sirianul Omar Hayssam, a fost clasat după ce ar fi trecut termenul de prescripţie a faptelor.

 
Întrebată de ce informaţia despre clasarea dosarului a apărut după mai bine de jumătate de an, Mihaiela Iorga a răspuns: "E o campanie concertată împotriva mea. A fost o campanie care s-a purtat încă din iulie anul trecut. Probabil că ceea ce se doreşte acum, prin aruncarea pe piaţă a acestor informaţii, care sunt fie nereale, fie trunchiate, este discreditarea mea şi crearea unei presiuni suplimentare pe Inspecţia Judiciară prin punctul de vedere al opiniei publice şi al mass-media".
 
DNA a efectuat cercetări în legătură cu depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam pentru participarea la privatizarea IPRS Băneasa. Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", trei ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu", doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.
 
Totodată, Hayssam a fost condamnat în 2015 de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul "Manhattan", în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. În acelaşi dosar, fratele său, Mohamad Omar, a fost condamnat la 16 ani de închisoare. De asemenea, cei doi fraţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 7,8 milioane lei. Această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
 
În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013, pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea.

Sursa: AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii