Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:19 20 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Microfermă de sturioni Un dosar al DNA a ajuns la Curtea de Apel Constanța

ro

18 Feb, 2021 00:00 995 Marime text
  • Dosarul se află în prezent pe rolul Curții de Apel Constanța.

Trimiși în judecată de procurorii DNA Constanța, Mihăiţă Minea și SC Osetra Farm SRL au fost condamnați în primă instanță de Tribunalul Constanța.
 
Mihăiţă Minea a luat doi ani de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce inculpatei societate comercială SC Osetra Farm SRL i-a fost aplicată pedeapsa amenzii în cuantum de 20.000 lei, precum și pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice.
 
Totodată, Tribunalul Constanța a dispus obligarea inculpaţilor Mihăiţă Minea şi SC Osetra Farm SRL, în solidar, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la plata sumei de 2.362.572,35 lei, reprezentând despăgubiri civile – daune materiale precum şi la plata accesoriilor (majorări şi penalităţi de întârziere calculate potrivit legii fiscale ) până la achitarea integrală a debitului.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, primul termen fiind stabilit pentru data de 04 martie 2021.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut în sarcina inculpatului Mihăiţă Minea, potrivit DNA, faptul că ar fi anexat la cererea de finanțare a proiectului Microfermă de creștere intensivă a sturionilor un certificat de atestare fiscală pentru persoane juridice înscris fals, nerecunoscut ca valabil de autoritatea emitentă (Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice - Administrația Finanțelor Publice Municipiul Constanța), în cuprinsul căruia s-ar fi menționa că societatea beneficiară nu avea obligații de plată către bugetul de stat, „aspect nereal, cunoscut de inculpat, fapt care a avut ca urmare obținerea pe nedrept din bugetul Uniunii Europene a sumei de 2.362.572,35 lei“, conform anchetatorilor.
 
În ceea ce o privește pe inculpata SC Osetra Farm SRL s-a reținut că, în calitate de beneficiar al Programului Operațional pentru Pescuit 2007 – 2013, „cu rea-credință, a anexat la cererea de finanțare nr. (...) a proiectului Microfermă de creștere intensivă a sturionilor, certificatul de atestare fiscală pentru persoane juridice nr. (...) 2011, înscris fals, nerecunoscut ca valabil de autoritatea emitentă (Agenția Națională de Administrare Fiscală  - Administrația Finanțelor Publice Municipiul Constanța), în cuprinsul căruia se menționa că societatea beneficiară nu avea obligații de plată către bugetul de stat, aspect nereal, cunoscut de suspectă, fapt care a avut ca urmare obținerea pe nedrept din bugetul Uniunii Europene a sumei de 2.362.572,35 lei“, potrivit datelor de la dosar.
 

Ostera Farm, în faliment

 
Prin hotărârea intermediară 924/2020, din 16 septembrie 2020, Tribunalul Constanța a dispus intrarea în faliment a SC Osetra Farm SRL și a desemnat lichidator judiciar pe BDO Business Restructuring SPRL.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 17 martie 2021.

 
Citește și
 
Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro
Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt


Perla Majestic SA, firma controlată de Mohammad Murad, parte vătămată
Radu Mazăre și Decebal Făgădău, foști primari ai Constanței, termen azi la tribunal


 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii