Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cere rejudecarea unui dosar al DNA Constanța!

ro

27 Feb, 2023 00:00 1690 Marime text
 
 
  • În 2017, procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Minea Mihăiță, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, SC Osetra Farm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Se cere rejudecarea unui dosar instrumentat de procurorii Direcției Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța! În cauză, un bărbat a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.  
 
În 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Minea Mihăiță, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
SC Osetra Farm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
 Conform site-ului oficial al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 30 noiembrie 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul Minea Mihăiță, în calitate de administrator al SC Osetra Farm SRL, cu rea-credință, a anexat la cererea de finanțare un certificat de atestare fiscală fals. În cuprinsul acestui document se menționa că SC Osetra Farm SRL nu avea, la momentul respectiv, obligații de plată către bugetul de stat, aspect nereal, cunoscut de inculpat.
 
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpații au obținut, pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 2.362.572,35 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
 
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei SC Osera Farm SRL.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
Prin decizia penală nr. 643 din 23.07.2021, Curtea de Apel Constanța a hotărât următoarele:
 
Condamnă pe inculpatul Minea Mihăiță, la data faptei administrator al SC Osetra Farm SRL la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de administrator în cadrul unei persoane juridice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Condamnă pe inculpata SC Osetra Farm SRL la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 20.000 lei și pedeapsa complementară constând în dizolvarea persoanei juridice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
O copie de pe dispozitiv se comunică judecătorului delegat cu executarea persoanei juridice respective, precum și organului care a autorizat înființarea persoanei juridice, respectiv organului care a înregistrat persoana juridică, urmând a avea loc informarea cu privire la modul de ducere la îndeplinire a măsurii.
 
Dispune ca la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri inculpata persoană juridică să intre în lichidare.
 
Obligă inculpații Minea Mihăiță și SC Osetra Farm SRL, în solidar, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la plata sumei de 2.362.572,35 lei, reprezentând despăgubiri civile, daune materiale precum și la plata accesoriilor (majorări și penalități de întârziere calculate potrivit legii fiscale) până la achitarea integrală a debitului.
 
Obligă inculpatul Minea Mihăiță la plata sumei de 4.000 lei iar pe inculpata SC Osetra Farm SRL la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuielile judiciare avansate de stat. Definitivă
 
În prezent, pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 112/36/2023, cu obiect infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000), cauză în care Minea Mihaita are calitatea de contestator.
 
Primul termen a fost fixat pentru data de 21 septembrie 2023. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Condamnare cu executare într-un dosar al DNA Constanța!
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii