Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:54 24 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt

ro

16 Feb, 2021 00:00 4235 Marime text
  • Tribunalul Constanța a dispus restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin, urmare a „nerespectării dreptului la apărare“, după cum se arată în decizia instanței.


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa sunt nemulțumiți de decizia luată de Tribunalul Constanța, în faza camerei preliminare, în dosarul în care a fost calculat un presupus prejudiciu de peste 31 milioane de euro.


În primă instanță, Tribunalul Constanța a constatat nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale în dosar nr. 38/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin.


Pe cale de consecință, instanța a dispus restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa numai cu privire la inculpaţii anterior precizați, urmare a nerespectării dreptului la apărare, după cum se arată în decizia instanței.

Totodată, Tribunalul a respins excepţiile şi cererile formulate de inculpaţii Racz Peter Attila, Ristin Pompiliu, Olteanu Răzvan Mihai şi Neacşu Nicolae și a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 38/P/2013 al DNA Constanta, numai cu privire la inculpatul Racz Peter Attila, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de: evaziune fiscală, Ristin Pompiliu, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, Olteanu Răzvan Mihai, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, Neacşu Nicolae, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de: complicitate la evaziune fiscală şi inculpatul Şoldan Romului, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.


Tot judecătorii tribunalului au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei referitoare numai la inculpaţii: Racz Peter Attila, Ristin Pompiliu, Olteanu Răzvan Mihai, Neacşu Nicolae şi Şoldan Romulus.


Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de procurorii DNA, la Curtea de Apel Constanța.


Primul termen a fost stabilit pentru începutul săptămânii viitoare.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.

În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.

Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.


Citește și

Un vameș din Constanța, achitat într-un dosar al DNA, a dat statul în judecată. Care este miza procesului

Un fost ofițer DNA, întors de pe drumul libertății de Tribunalul Constanța. Cererea de eliberare condiționată, respinsă
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii