Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:17 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“ Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord

ro

11 Dec, 2020 00:00 1951 Marime text
  • Prin hotarârea 8795/2020, din 16 octombrie 2020, Judecătoria Constanța, a admis cererea de chemare în judecată formulată de Primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului.
  • Arhiepiscopia Tomisului a contestat decizia Judecătoriei Constanța, la Tribunalul Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului nu este de acord cu hotărârea Judecătoriei Constanța, instanță ce a dispus desființarea „lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Constanța, zona Tomis Nord - Macul Roșu, cunoscută drept biserica de pe trotuar!

Pe scurt, conform portalului instanțelor de judecată, Arhiepiscopia Tomisului a contestat decizia Judecătoriei Constanța, la Tribunalul Constanța.

Până în prezent, Tribunalul Constanța nu a stabilit primul termen de judecată.


Apel, la Tribunalul Constanța

Amintim că prin hotarârea 8795/2020, din 16 octombrie 2020, Judecătoria Constanța, a admis cererea de chemare în judecată formulată de Primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului.

Pe cale de consecință, judecătoria a obligat Arhiepiscopia să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
 

Autorizarea Primarului municipiului Constanţa

Totodată, Primarul municipiului Constanţa a fost autorizat să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat“, potrivit minutei judecătorești.

Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorul Ştefan Alexandru Toma, din Secţia civilă a Judecătoriei Constanța.
 

Din motivarea instanței

În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța arată, printre altele, că „sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege pentru admiterea acțiunii“ promovate de Primarul Municipiului Constanța pentru desființarea lucrărilor.

Instanța mai arată că „Arhiepiscopia Tomisului a fost sancționată contravențional prin procesul verbal de constatare a contravențiilor nr. (...) din data de 14.03.2017 pentru efectuarea unor lucrări de construire la imobilul situat în Constanța, (...), zona Macul Roșu, jud. Constanța, fără a deține autorizație de construire“, conform www.rolii.ro.
 

1000 de lei amenda

„Prin acest proces verbal a fost aplicată sancțiunea principală a amenzii în cuantum de 1.000 lei, fiind dispuse și următoarele măsuri complementare: oprirea executării lucrărilor de construcție; desființarea lucrărilor de construcție nelegal realizate și aducerea imobilului în starea inițială în termen de 30 de zile. Procesul verbal nu a fost contestat pe calea plângerii contravenționale în termenul legal de 15 zile de la comunicare“, se mai arată în hotărârea instanței.


Totodată, se mai precizează că, pe data de 14 noiembrie 2019, doi polițiști din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au constatat, prin notă de constatare, „faptul că pârâta nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul verbal nr. (...) din data de 14.03.2017, stadiul fizic al lucrărilor fiind cel descris în procesul verbal“.


„90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“

„Având în vedere considerentele expuse, instanța va admite cererea și va obliga pârâta să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, (...) zona Macul Roșu, jud. Constanța, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, au stabilit judecătorii.

Totodată, instanța „va autoriza reclamantul să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, (...) zona Macul Roșu, jud. Constanța, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei“.

Nu în ultimul rând, Judecătoria a obligat Arhiepiscopia Tomisului și să-i achite Primarului Municipiului Constanța 20 de lei, cu tiltu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa de timbru pentru acțiune.


Citește și:

UPDATE
IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)


La Tribunalul Constanța
Arhiepiscopia Tomisului, pledoarie pentru primirea creștinilor în biserici

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii