Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:08 22 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Tribunalul Constanța Arhiepiscopia Tomisului, pledoarie pentru primirea creștinilor în biserici

ro

03 Dec, 2020 00:00 675 Marime text
  • „Aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești!“, declara ÎPS Teodosie în susținerea cererii de suspendare a HCJSU Constanța ce nu permite accesul credincioșilor în biserică, pentru participarea la slujbă.
  • Cazul are numărul 7389/118/2020 și va fi analizat astăzi, de la ora 12.00, de completul CA16 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Maria Timoașcă.
  • Decizia Tribunalului Constanța a fost atunci de a respinge cererea de suspendare a HCJSU Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020.

Arhiepiscopia Tomisului este așteptată să își susțină astăzi în instanță argumentele pentru care a solicitat anularea prevederilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța ce restricționează accesul în biserici pentru oficierea slujbelor.

Solicitările au fost formulate în același dosar în care Arhiepiscopia a solicitat suspendarea HCJSU Constanța, pentru a se putea permite accesul la pelerinaj pentru toți enoriașii.

Cazul are numărul 7389/118/2020 și va fi analizat astăzi, de la ora 12.00, de completul CA16 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Maria Timoașcă.

Amintim, săptămâna trecută, pe data de 24 noiembrie 2020, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost prezent și el la instanță, pentru a le solicita judecătorilor suspendarea hotărârii respective.
 

„Nu facem niciun abuz“

La momentul acela, arhiepiscopul făcea următoarele precizări:

„Iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“

„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit, a conchis atunci arhiepiscopul Tomisului.

Amintim, decizia Tribunalului Constanța a fost atunci de a respinge cererea de suspendare a HCJSU Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020.


Citește și:

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii