Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:53 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Judecătoria Constanța, UAT Județul Constanța solicită 180.000 de lei de la Fundația Clopot. Ce se întâmplă cu procesul

ro

29 Oct, 2020 00:00 863 Marime text
  • Judecătorii au fost nevoiți să și închidă dosarul, cel puțin pentr câteva luni bune, ca urmare a cererii de amânare formulate în cauză.
  • Dosarul are numărul 34894/212/2019 și a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța la data de 23 decembrie 2019.

Magistrații Judecătoriei Constanța au deschis, zilele trecute, dosarul în care Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța a dat în judecată Fundația Clopot, în încercarea de a recupera circa 180.000 de lei.

De bine ce l-au deschis, însă, judecătorii au fost nevoiți să și închidă dosarul, cel puțin pentr câteva luni bune, ca urmare a cererii de amânare formulate în cauză.

În această situație, următoarea înfățișare a fost programată să se desfășoare la data de 16 februarie 2021, de la ora 10.30.
 

Mersul procesului

Dosarul are numărul 34894/212/2019 și a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța la data de 23 decembrie 2019.

În luna aprilie 2020, la primul termen de judecată, magistrații au hotărât suspendarea dosarului, pe fondul stării de urgență ce fusese decretată în România, în contextul epidemiei de Coronavirus.

Procesul a fost reluat în luna iunie, au fost analizate excepțiile invocate de Fundația Clopot, prin avocații săi, privind prescripția dreptului material la acțiune, dar și excepția tardivității formulării cererii de judecată.

La începutul lunii iulie, a fost pronunțată încheierea de ședință prin care cele două excepții erau respinse, iar noul termen de judecată a fost fixat pentru data de 27 octombrie 2020.

La termenul stabilit, însă, în cauză s-a formulat o cerere de amânare, așa încât viitoare înfățișare în proces va avea loc abia în luna februarie, anul viitor.

 

Constatările Camerei de Conturi Constanța

Așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul are la bază constatările făcute de Camera de Conturi Constanța.

Astfel, conform precizărilor reprezentanților CJC, făcute cu o dată anterioară, „prin cererile de chemare în judecată s-a solicitat obligarea entităţii la restituirea sumelor şi a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“.

Au arătat reprezentanții CJC că „acţiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanţa a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Judeţul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.

Concret, de la Fundaţia „Clopot“, Judeţul Constanţa are de primit înapoi suma totală de 184.778,81 de lei.

„În cazul cu Fundaţia «Clopot», prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea fundaţiei Umanitare «Clopot» la plata către UATJ Constanţa a sumei de 152.596,81 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20915/31.07.2017“, au precizat sursele menționate.

Totodată, acestea au mai afirmat că s-a solicitat şi obligarea Fundaţiei „Clopot“ la plata sumei de 32.182,67 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate până la data de 31.10.2019, precum şi plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal.

La rândul lor contactaţi telefonic cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii entităţii au declarat că și ei acţionaseră în instanţă autorităţile, întrucât nu primiseră toţi banii în urma proiectelor desfăşurate.


Citește și:

Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii