Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:02 06 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litigiu pentru o sumă de peste 180.000 de lei Cum au încercat reprezentanții Fundației Clopot să închidă procesul cu UAT Județul Constanța

ro

07 Jul, 2020 00:00 1423 Marime text
  • UAT Județul Constanța a dat în judecată Fundația Clopot pentru a recupera suma totală de 184.778,81 de lei.
  • În proces, reprezentanții Fundației Clopot au invocat două excepții pentru ca acțiunea să fie respinsă, ca tardiv introdusă.
  • Magistrații Judecătoriei Constanța au respins excepțiile și au stabilit o nouă înfățișare pe data de 27 octombrie.
 
Dosarul în care Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța a dat în judecată Fundația Clopot pentru a recupera o sumă de peste 180.000 de lei a fost la un pas să se încheie, pe motiv că procesul ar fi fost deschis prea târziu și că ar fi expirat timpul în care banii puteau fi ceruți în instanță.
 
Iar aceasta, după ce reprezentanții Fundației Clopot au ridicat în fața magistraților Judecătoriei Constanța excepția tardivității formulării cererii, precum și excepția prescripției dreptului material la acțiune.
 
După deliberări și după analizarea celor două excepții invocate în cauză, însă, magistrații Judecătoriei Constanța au decis că acțiunea a fost depusă în termenul legal. Pe cale de consecință, judecătorii au respins cele două apărări ale Fundației Clopot, considerând excepțiile invocate ca fiind neîntemeiate.
 Mai mult, instanța a stabilit că această hotărâre, de a se respinge cele două excepții, poate fi atacată la instanța superioară odată cu fondul cauzei, așa încât procesul va merge nestingherit mai departe. În acest sens, o nouă înfățișare în cauză a fost stabilită pentru data de 27 octombrie, la ora 10.30.
Amintim că litigiul dintre UAT Județul Constanța și Fundația Clopot a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța la data de 23 decembrie 2019, unde a primit indicativul 34894/212/2019. Obiectul procesului este reprezentat de o „acțiune în răspundere contractuală“, UAT Județul Constanța fiind reclamantul, iar Fundația Clopot – pârâtul.
 

Decontările efectuate pentru contracte

 
Așa cum arătam pe parcursul edițiilor anterioare, la momentul înregistrării dosarului la instanța de judecată, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a precizat că procesul are la bază constatările făcute de Camera de Conturi Constanța.
Potrivit sursei citate, „prin cererile de chemare în judecată s-a solicitat obligarea entităţii la restituirea sumelor şi a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“. Mai departe, „acţiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanţa a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Judeţul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.
Concret, de la Fundaţia „Clopot“, Judeţul Constanţa are de primit înapoi suma totală de 184.778,81 de lei. „În cazul cu Fundaţia «Clopot», prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea fundaţiei Umanitare «Clopot» la plata către UATJ Constanţa a sumei de 152.596,81 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20915/31.07.2017“, a precizat preşedintele CJC cu ocazia respectivă.
De asemenea, s-a solicitat şi obligarea Fundaţiei Clopot la plata sumei de 32.182,67 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate până la data de 31.10.2019, precum şi plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal.
Contactaţi telefonic cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii Fundației au declarat că și ei acţionaseră în instanţă autorităţile, la rândul lor, întrucât nu primiseră toţi banii în urma proiectelor desfăşurate.

Citește și:


Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii