Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotel în Mamaia Un nou proces împotriva preotului investitor Andrei Salomia. Se cere anularea autorizației de construire

ro

28 Feb, 2022 00:00 2461 Marime text
  • Pârâți în noul dosar sunt Primarul Năvodari, Andrei și Valentina Salomia, cât și Fox Concept Invest SRL
  • Pe 27 ianuarie 2022, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis să suspende executarea lucrărilor la blocului preotului-investitor Andrei Salomia din Mamaia Nord
  • Fox Concept Invest SRL este firma care finanțează proiectul
 
Pe rolul Tribunalului Constanța, pe data de 24 februarie 2022, a fost înregistrat dosarul cu numărul 1235/118/2022, prin care se cere anularea și suspendarea Autorizației de Construire și a Certificatului de Urbanism care stau la baza investiției imobiliare a preotului Andrei Salomia, din Mamaia.
 
Reclamanți sunt două persoane fizice, pe care le regăsim și în procesul pierdut de preotul din Năvodari, prin care au fost sistate lucrările la investiția din stațiunea Mamaia. Pârâți sunt Primarul Năvodari, Andrei și Valentina Salomia, cât și Fox Concept Invest SRL. Nu a fost stabilit, încă, un prim termen în dosar.
 
Reamintim că pe 27 ianuarie 2022, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis să suspende executarea lucrărilor la blocului preotului-investitor Andrei Salomia din Mamaia Nord. Oamenii au reclamant că lucrările au continuat și după această dată. Decizia instanței nu este definitivă putând fi atacată prin recurs.
 
Trei reclamanți, F.D., S.V. și O.A. au chemat în instanță pe Andrei și Valentina Salomia, cât și pe Fox Concept Invest SRL – investitorii în blocul de șapte etaje de pe raza UAT Năvodari, cât și primarul municipiului Năvodari, ei cerând suspendarea executării actului administrative Autorizația nr. 497/2021. Soluția pe scurt a fost: „Admite cererea. Suspendă executarea Autorizaţiei de construire nr. 497/15.10.2021, până la soluţionarea acţiunii în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamanţi a sumei de 1520 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 27.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
 
Ce construiește Salomia în Mamaia?
 
Imobilul este poziționat pe strada Prelungire D13, din Năvodari. Este vorba de proiectul „Construire imobil locuințe colective și unități destinate turismului cu spații comerciale și prestări servicii la parter și etajul 1, alcătuit din P+7E, cu mezanin în cadrul parterului în limita legală admisă de suprafață, bransamente utilități. organizare șantier”. Investiția va fi realizată pe amplasamentul situat în jud. Constanța, Loc. Năvodari, str. Prelungirea D13, FN., teren aflat îin proprietatea privată a lui Salomia Andrei și a lui Salomia Valentina cu suprafața totala de 3118 m2 este înscris în CF 118209, nr. Cad. A158/5, TRUP 6 (D), LOT 1/2/2 , cu drept de superfice pentru S.C. Fox Concept lnvest S.R.L. pentru suprafața de teren de 1238 m2 pe durata a 12 luni.
 
Propunerea constă în construirea unui imobil cu funcțiuni mixte, locuire colectivă, imobil  hotel 4 stele cu spațiu alimentație publică la parter și spațiu comercial la etajul 1. Regimușl de înălțime este P+M+7E+terasă circulabilă și are o suprafață construită la sol de 581,90 m2.
 
Perioada de implenmentare propusă este 2022-2024. Pentru zona de locuire colective, zona de nord se propun un număr total de 30 de unități locative apartamente cu 2 camere, câte 5 unități pe fiecare nivel. Circulația verticala se realizeaza pe o casă de scară cu lift cu capacitatea de 6 -8 persoane. Apartamentele de pe latura nord vestică, ap 102-702, și ap. 101-701 nu vor avea destinație de locuire, acestea se vor inchiria în regim hotelier.
 
Pe zona de cazare, zona de sud se propune amenajarea unui hotel cu 4 stele cu un număr de 36 unități de cazare, camere duble în regim twin și matrinonial cu baie proprie. Spațiile de cazare propuse respectă dotările menționate în Anexa nr.1 din Ordinul MDRT nr.1051 din 03.03.2011.
 
Conform H.C.J.152/2013 privind stabilirea suprafețelor minime de spații verzi și a numărului minim de arbuști, arbori, plante decorative și flori aferente de pe teritoriul administrativ al Orașului Năvodari, pentru imobilul propus suprafața totală de spațiu verde propusă pentru amenajare este de minim 30% din suprafața terenului și anume de 936.00 m2. Spațiu verde amenajat la nivelul solului va fi de 936.00 m2. Acesta va fi format din jardiniere, arbuști, arbori și gard viu care delimitează suprafața terenului de vecinătăți. Conform HCL 179/28.04.2017 se vor planta: pentru locuințele colective minim 1 copac pentru fiecare  apartament sau garsonieră, iar pentru alte categorii de obiective minim 1 pom pentru fiecare 100 mp construibil. Se vor planta un număr total de 70 arbori și arbuști, din care 36 sunt aferenți funcțiunii de locuire colectivă, iar 34 de arbori/arburi sunt aferenți celorlalte funcțiuni ale imobilului propus.
 
Despre Fox Concept Invest
 
Fox Concept Invest SRL este firma care va finanța proiectul, conform documentului. Societatea a fost înființată în anul 2016, având sediul social la Oradea, pe strada Alexandru Vaida Voievod. Asociați în firmă sunt Aurelia Cobîrzan, cu 50%, Andreea Henriett Stan, cu 40,9% și Andreea Maria Pușcaș, care deține 9,09%. Andreea Maria Pușcaș este administratorul societății. În anul 2020, firma a raportat 2 salariați, la o cifră de afaceri de 2.459.353 lei, cu un profit de 884.786 lei.

 
Preotul invesitor imobiliar
 
Nu este prima investiție imobiliară realizată de preotul Salomia. Amintim că în 2018, Andrei Salomia, preotul paroh al Bisericii „Bunavestire“ din Năvodari, care a demarat ridicarea unui imobil de patru etaje, a decis să adauge blocului un nivel.
 
În acest sens, Andrei şi Valentina Salomia, Mircea Dumitru şi Carmen Maria Savu au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul tehnic al proiectului „Modificare proiect în curs de execuţie, aprobat cu AC 61 din 2017 «Construire imobil P+4 etaje, locuinţe colective la etaje şi parter, agenţie de turism la parter» prin supraetajare cu un nivel în limita a 20% din suprafaţa desfăşurată“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Blocul de patru etaje din Năvodari
 
Pe terenul situat în Năvodari, sola 29, parcela A158/5, trup 6 (D), lot 1/3/1/1, există în curs de execuţie un imobil P+4 etaje, locuinţe colective şi agenţie de turism la parter. Investitorii doresc să supraetajeze imobilul cu un nivel, în limita a 20% din suprafaţa desfăşurată conform legii, de la P+4 etaje la P+5 etaje, dar şi să efectueze modificări la faţade şi la interior.
 
Terenul studiat este în proprietatea lui Mircea Dumitru Savu şi a Mariei Carmen Savu. Imobilul existent are o suprafaţă construită de 272 mp şi va cuprinde: la parter - o agenţie de turism, trei apartamente cu două camere şi o garsoniera; iar la etajele 1-4 - câte patru apartamente de două camere şi garsonieră, scară şi lift. După supraetajare, etajul 5 va cuprinde patru apartamente de două camere şi o garsonieră. Acoperişul va fi de tip terasă.
 
Construcţia are structură de beton armat (stâlpi şi grinzi), iar zidăria este din cărămidă BCA. Supraetajarea va avea acelaşi sistem constructiv. Clădirea va fi îmbrăcată pe exterior cu un strat de 5 cm de polistiren expandat, peste care se aplică tencuială decorativă, vopsea decorativă de exterior sau placaje de granit, piatră sau cărămidă. Accesul carosabil se va face din aleea D30. Construcţia supraetajată existentă are 24 de unităţi locative. Prin supraetajare vor rezulta 29 de unităţi locative. Investitorul a amenajat nouă locuri de parcare în limita terenului studiat (lot 1/3/1/1) şi zece locuri de parcare pe terenul concesionat (lot 1/2/1/1/2/2/), reprezentând un total de 19 locuri de parcare asigurate.
 
 
Cine este Andrei Salomia?
 
Preotul din Năvodari nu este pentru prima dată în centrul atenției. El a devenit celebru pentru momentul în care butona telefonul la spovedanie. Parohul Bisericii Buna Vestire, Andrei Salomia, a fost amendat de poliţişti cu suma de 2.000 de lei, în aprilie 2020, după ce a decis să oficieze slujba pentru sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Mai mulţi credincioşi din Năvodari s-au îmbulzit atunci în curtea Bisericii Buna Vestire și au fost ignorate măsurile de protecţie împotriva COVID-19 aplicabile la vremea respectivă. El a fost și consilier local în cadrul CL Năvodari.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Instanța a oprit executarea lucrărilor: Cine este Andrei Salomia, preotul care investește într-un bloc-hotel în Mamaia?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii