Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia Constantinescu, parte vătămată! Judecătoria Brașov, adresă către Parchetul Curții de Apel Constanţa în dosarul lui Sorin Susanu, șeful Protecției Consumatorului din Brașov

ro

03 Nov, 2023 17:00 1486 Marime text
 
 
  • Claudiu Sorin Susanu, fostul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Galați, șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pentru purtare abuzivă.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Judecătoria Brașov a fixat un nou termen în dosarul 22064/212/2022  în care Claudiu Sorin Susanu, fostul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Galați, șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pentru purtare abuzivă.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, noul termen a fost fixat pentru data de 14 decembrie 2023.
 
În cauză, Claudiu Sorin Susanu are calitatea de inculpat, iar Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor și Horia Miron Constantinescu (nr. președintele ANPC) sunt părți vătămate.
 
De menționat că la unul dintre termenele trecute, Judecătoria Brașov admis solicitările în probaţiune formulate de către Susanu Claudiu Sorin, prin avocaţi:
 
  1. „Emiterea câte unei adrese către ANPC Bucureşti şi CRPC Braşov, cu solicitarea de a comunica la dosarul cauzei dacă pentru data de 07.06.2022 a fost anunţată vreo şedinţă la sediul CRPC Braşov, cu ce participanţi şi care a fost modalitatea în care a fost anunţată şedinţa respectivă ca fiind pertinentă şi utilă cauzei; 
  2. Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cu solicitarea de a preciza dacă există un proces-verbal încheiat cu ocazia punerii la dispoziţie a transcriptului înregistrării (258-264 vol. I dup), precum şi a suportului optic privind înregistrarea audio (CD fila 265 vol. I dup) depuse de avocatul persoanei vătămate la dosarul de urmărire penală la data de 22.08.2022; de a comunica datele de identificare ale dispozitivului folosit la efectuarea înregistrării şi de a furniza date din care să rezulte cine şi în ce mod a efectuat descărcarea înregistrărilor pe suport CD.  
  3. Proba cu înscrisuri“. 

„Totodată, instanța a respins solicitările în probaţiune formulate de către Susanu Claudiu Sorin, prin avocaţi:
 
Emiterea adresei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru a se depune la dosarul cauzei o copie de pe registrul de plângeri al parchetului în care s-au înregistrat plângerile din data de 07.06.202;
 
Emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru a se comunica înregistrării audio-video din data de 11.07.2022 în care se susţine că Horia Constantinescu a fost prezent în sediul Parchetului pentru modificarea plângerii;


 
Emiterea adreselor ce ţin de modalitatea de înregistrare a plângerii penale şi repartizarea dosarului, respectiv: dovada înregistrării plângerii penale formulate de partea vătămată Horia Miron Constantinescu în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penale şi supraveghere a acesteia la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; dovada depunerii plângerii penale de către partea vătămată Horia Miron Constantinescu la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; dovada înregistrării plângerii penale formulate de partea vătămată Horia Miron Constantinescu în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penale şi supraveghere a acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Emiterea unei adrese privind comunicarea persoanei care a efectuat transcrierea înregistrării“.
 
În final, Judecătoria Brașov a admis solicitările în probaţiune formulate de către persoana vătămată Constantinescu Horia-Miron, prin avocat:
 
„Proba cu înregistrare audio prin audierea acesteia în şedinţă; Proba cu înscrisuri“.
 
Instanța a prorogat încuviinţarea probei cu martorii audiaţi între 22.07.2022 - 25.07.2022, ulterior administrării probei cu expertiza tehnică extrajudiciară şi a eventualei expertizei tehnice judiciare.
 
„Respinge solicitările de constatare a nulităţii absolute a urmăririi penale, invocate de către inculpatul Susanu Claudiu Sorin, prin avocaţi aleşi“, se mai arată în decizia judecătorilor din Brașov.

 
Noul termen a fost fixat pentru data de 14 decembrie 2023.
 
Oricare va fi deciziei judecătoriei, aceasta va putea fi contestată la instanța superioară.
 
Amintim că prezenta cauză fusese trimisă spre soluționare Judecătoriei Constanța.
 
În septembrie 2022, Judecătoria Constanța i-a revocat controlul judiciar lui Claudiu Sorin Susanu.
 
O lună mai târziu, în luna octombrie 2022, Judecătoria Constanța a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Constanţa și a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Brașov.  
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Dosarul lui Sorin Susanu, șeful Protecției Consumatorului din Brașov, trimis în judecată de procurorii din Constanța, va fi soluționat de Judecătoria Brașov
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii