Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:16 23 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Follow the Money“, la Constanţa Jurnaliştii de la Rise Project împărtăşesc din experienţa lor în realizarea anchetelor

ro

13 Nov, 2019 00:00 1519 Marime text
Cum şi de la ce porneşte o anchetă, cum pot fi accesate platformele online oficiale în cel mai eficient mod pentru a obţine informaţiile publice, unde se trage linie între rolul de jurnalist şi cel de activist civic, dar şi stresul de la locul de muncă şi cum poate fi evitat fenomenul de „burn out“.
 
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ce îşi află răspunsul în cadrul workshop-ului „Follow the Money“, organizat de jurnaliştii celei mai mari platforme de investigaţii din România - Rise Project, atelier desfășurat pe parcursul a trei zile, începând de luni, 11 noiembrie, și până astăzi, inclusiv.
 
Seminarul este organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi se desfăşoară timp de trei zile la sala American Corner din Campusul Universitar.
 
Pe parcursul primei zile a dezbaterilor, discuţiile au fost iniţiate de jurnalistul de investigaţii Attila Biro, din cadrul Rise Project. Adevărat profesionist în domeniul anchetelor jurnalistice, Attila Biro a fost distins cu diverse premii pentru investigaţiile sale. În cadrul work-shop-ului, acesta a împărtăşit cu generozitate elemente din experienţa sa şi a colegilor săi, punându-şi cunoştinţele în slujba creşterii jurnalismului documentat, de calitate, în întreaga ţară.
 
Printre subiectele abordate de acesta pe parcursul discuţiilor din prima zi, se numără identificarea subiectelor ce se pot transforma în anchete jurnalistice, puncte de pornire în derularea unui astfel de demers jurnalistic, contactul direct şi nemijlocit cu sursele de informare, rolul jurnalistului şi rolul activistului civic, dar şi importanţa schimbului constant de informaţii şi de experienţă între jurnalişti, ori între jurnalişti şi reprezentanţi ai altor sisteme de investigare, inclusiv cele oficiale (magistraţi, poliţişti, investigatori antifraudă, etc.) ori reprezentanţi ai altor sectoare de interes.
Totodată, discuţiile au subliniat şi rolul pe care îl au, precum şi responsabilitatea ce le revine activiştilor civici, ori societăţii civile - organisme abilitate prin însăşi natura lor să ducă mai departe demersul jurnalistic, din sfera informativă, în sfera pragmatică şi a luării unei poziţii de către organele statului.
 

Accesul la informaţii şi fenomenul „burn out“

 
Nu în ultimul rând, întregul dialog s-a purtat sub semnul ideii centrale a workshop-ului – „Follow the Money“, concept ce reprezintă datoria şi, totodată, justificarea oricărui demers jurnalistic în acest sens - cel de a descoperi unde se duc şi cum sunt folosiţi banii publici.
 
Tot în cadrul primei zile a seminarului, jurnalista de investigaţii Ana Poenariu, la rândul său membră Rise Project, a vorbit despre modalitatea în care pot fi accesate şi cercetate platformele online oficiale şi neoficiale (site-uri ale diverselor ministere, portaluri legislative, dar şi alte surse de informare) astfel încât informaţiile căutate să poată fi găsite mai uşor.
 
Totodată, Ana Poenariu a vorbit despre etapele de predocumentare şi, respectiv, documentare a unei anchete jurnalistice, despre importanţa Legii 544/2001 ca sprijin al jurnalistului de investigaţii, dar şi al celorlalte domenii şi genuri de jurnalism, precum şi despre importanţa urmăririi unui subiect cu perseverenţă.

 
Un alt aspect atins pe parcursul primei zile a lucrărilor workshop-ului este cel al fenomenului „burn out“ la locul de muncă, al stresului, al termenelor limită şi al frustrării profesionale ce pot apărea la jurnalist, toate aceste aspecte fiind izvorâte chiar din munca de zi cu zi. În acest sens, la seminarul organizat de Rise Project a fost invitat şi psihoterapeutul Stefan Feldmann, ale cărui eforturi profesionale, de-a lungul timpului, s-au concentrat inclusiv pe îmbunătăţirea comunicării între indivizi în cadrul grupurilor de lucru pe care le-a organizat, pe importanţa ascultării active a celorlalţi, dar şi pe modalitatea în care oamenii îşi pot fixa graniţe personale la locul de muncă.
 
În următoarele zile ale seminarului va participa la dezbateri şi video-jurnalistul Madeleine May, producător video cu o vastă experienţă în domeniu, inclusiv ca documentarist al firmelor de avocatură ce luptă pentru respectarea drepturilor omului în diferite zone ale lumii. Totodată, se va alătura discuţiilor şi jurnalistul Ionuţ Stănescu, cunoscut în special datorită nenumăratelor anchete publicate în cadrul Rise Project.
 
Este de menţionat că printre participanţii la seminarul „Follow the Money“ se află jurnalişti din ţară, reprezentanţi ai presei locale din Constanţa, dar şi studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius, precum şi din ţară. Lucrările au început luni şi sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri, inclusiv.

Citeşte şi:
 
O instituţie a statului, ameninţă Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro dacă nu dezvăluie sursa informaţiilor din #TeleormanLeaks

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii