Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, se va rejudeca

ro

17 Dec, 2019 14:48 2212 Marime text


Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Nicolae Iustin Urdea, fostul primar al comunei Limanu, judeţul Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Fostul primar este suspectat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale) şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În cauză, Bogdan Voicu, fostul secretar al Primăriei, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 
Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, a luat tot în primă instanță trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.
 
Eugen Barbu, diriginte de şantier, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Cel în cauză a mai luat alţi trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale). Instanţa a contopit pedepsele şi a decis ca inculpatul să primească pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Vasile Cotin, reprezentant al unei societăţi comerciale, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalţi inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce decurgeau din calităţile de primar al comunei Limanu, jud. Constanţa, a atribuit acest contract societăţii comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale“.
 
„În acelaşi context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, deşi cunoştea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adiţional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorităţii de Management documente cu un conţinut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente, unitatea administrativ-teritorială Limanu a obţinut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei. Documentele respective au fost întocmite şi semnate de inculpaţii Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de şantier şi Cotin Vasile“.
 
„Faptele descrise mai sus au avut drept consecinţă aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a unei corecţii financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adiţional (reprezentând 116.258,73 euro şi TVA în cuantum de 79.373,46 lei), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanţării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanţe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuţiei UE la finanţarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuţiei publice naţionale de la bugetul de stat, şi TVA în sumă de 79.374,78 lei. De menţionat este faptul că atât atribuirea actului adiţional aceleiaşi firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, cât şi aplicarea corecţiei financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conţinut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan. Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii