Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, județul Constanța, achitat în dosarul DNA Constanța. Primul termen în apel, în octombrie

ro

01 Jun, 2023 00:00 1170 Marime text
 
 
  • Iustin Nicolae Urdea, fost primar al comunei Limanu, județul Constanța, este acuzat de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale) și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.  
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Iustin Nicolae Urdea, fost primar al comunei Limanu, județul Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA Constanța, pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale) și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a fost achitat!
 
Decizia a fost luată în faza de rejudecare, dosarul fiind soluționat potrivit datelor noastre, de Raluca Georgeta Ceaușu, judecător de la Tribunalul Constanța.
 
Hotărârea de achitare a fost contestată de procurorii DNA, la Curtea de Apel Constanța, instanță care a stabilit primul termen în apel pentru data de 12 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel, aceasta va fi definitivă!
 
Potrivit datelor oficiale, Tribunalul a decis achitarea fostului primar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (...), întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
De asemenea, instanța a mai dispus achitarea lui Nicolae Iustin Urdea pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (...) întrucât fapta nu există.
 
De asemenea, tot în acest dosar, Bogdan Voicu, fostul secretar al Primăriei, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
Totodată, instanța a mai decis achitarea lui Voicu, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (...) întrucât fapta nu există.
 
Eugen Barbu, diriginte de şantier, a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, dar și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, întrucât faptele nu există.
 
Vasile Cotin, reprezentant al unei societăţi comerciale, a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie dar și pentru pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, întrucât fapta nu există.
 
Față de Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, tribunalul a încetat procesul penal, ca urmare a intervenirii decesului, după cum este precizat în minuta judecătorilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale.
 
În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.
 
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile.
 
Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.
 
De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan. Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Înalta Curte a respins o acțiune extraordinară a DNA Constanța! Era vizat dosarul lui Stere Gima
 
Amânare de pronunțare în dosarul lui Constantin Dina, fostul șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii