Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:27 08 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia nu este definitivă Fost director de instituție publică, trimis în judecată de către DNA Constanţa, condamnat

ro

07 Nov, 2019 00:00 926 Marime text
Iuliana Lefter, fost director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a fost condamnată. Iuliana Lefter este acuzată că, în calitate de director AJOFM Tulcea, ar fi încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia.  
 
Ieri, Tribunalul Tulcea a decis condamnarea Iulianei Lefter la cinci ani de închisoare. Totodată, instanţa a hotărât obligarea inculpatei, în solidar cu partea responsabilă civilmente AJOFM Tulcea, la plata sumei de 8.099.885,5 lei către partea civilă Ministerul fondurilor europene – Organismul Intermediar POSDRU, precum şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile.
 
Decizia nu este definitivă. Ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„La data de 14 februarie 2011, inculpata Lefter Iuliana, în calitate de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea (AJOFM), a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică mai sus menţionată şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia. Ulterior, la data de 18 februarie 2011, ascunzând existenţa conflictului de interese existent între sine şi membrii asociaţiei respective, inculpata Lefter Iuliana, în calitate de director executiv al aceleiaşi instituţii publice şi de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanţare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu.
 
În baza acestei cereri, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea şi partenerii săi au obţinut o finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului „Formarea continuă – premiza calităţii în Serviciul Public de Ocupare”. Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanţări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata Lefter Iuliana avea obligaţia informării Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut.
 
Concret, ca urmarea a demersului fraudulos, în perioada 19.07.2011 – 2.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat – AJOFM ulcea, respectiv prin directorul executiv inculpata Lefter Iuliana, au obţinut suma totală de 8.112.016,60 lei, cu care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Organismul Intermediar -POSDRU s-a constituit parte civilă în cauză“, conform DNA.  
 
Citeşte şi:
 
De ce nu e bine să faci afaceri cu familia. Mai ales dacă eşti şeful unei instituţii publice (document)   

Iuliana Lefter, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, condamnată la cinci ani de închisoare  

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii