Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia definitivă 84 de ani de închisoare pentru „Academia Infractorilor”

ro

03 Nov, 2016 08:56 1719 Marime text
Decizie definitivă în procesul „Academia Infractorilor”. Liderul grupării, Adrian Botez, a fost condamnat la 24 de ani, 2 luni şi 20 zile de închisoare, faţă de 30 de ani, în primă instanţă.
 
Pentru ceilalţi opt membri ai grupării, judecătorii au menţinut pedepsele cumulate, de 60 de ani de închisoare, informează digi24.ro.
 
Gruparea infracţională „Academia Infractorilor” a fost înfiinţată de Adrian Botez, în 2011, şi era structurată, pe mai multe paliere.
 
Cei recrutaţi primeau grade de ofiţeri sau locotenenţi, erau duşi în case conspiraţionale şi antrenaţi să spargă magazine de lux, în doar câteva secunde.
 
În patru ani, cei opt membri ai „Academiei”, coordonaţi din închisoare de Adrian Botez, au dat 28 de spargeri în magazine de lux din Franţa, Anglia, Olanda sau Belgia. Prejudiciul produs, în acest dosar, depăşeşte 8 milioane de euro.
 
60 de dosare cu interceptări

În cele peste 60 de volume, procurorii au strâns zeci de mărturii, dar şi documente pentru a dovedi că suspecţii au dat 28 de spargeri în Franţa, Anglia, Olanda sau Belgia. Au reuşit să fure ceasuri de lux şi bijuterii. O mare parte dintre ele nu au mai fost recuperate.
 
Liderul hoţilor, interlopul Marin Botez, coordona totul din penitenciarul Iaşi. Un exemplu concret este o scrisoare primită de el de la unul dintre subalterni, în care se folosea un limbaj codat:
 
„Bună tată, (…) ce pot să-ţi zic decât că am alunecat pentru că o gărgăriţă normală m-a bâzâit fără să o văd, până când şi-a chemat tot stupul greu şi au început să mă doboare pe mine şi pe colegul meu de "breaslă". Am înţeles că domnului judecător îi cam plac condamnările cu "zero" la urmă, dar poate îşi dă şi el seama că avem familii şi copii acasă şi am furat din sărăcie şi de "foame".”
 

Prin această scrisoare, Marin Botez era informat că una dintre spargeri s-a încheiat cu arestarea făptaşilor.
 
Citeşte mai departe pe digi24.ro.

sursa foto: ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii