Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Constanța, cazul bărbatului acuzat de crime de război în Bosnia și Herțegovina a ajuns la Înalta Curte

ro

28 Aug, 2020 00:00 1489 Marime text
  • Judecătorii din Constanța au apreciat că viața privată a bărbatului, clădită în cei 28 de ani de când se află în România, dar și viața familiei sade ar suferi o ruptură iremediablă în cazul în care s-ar decide extrădarea.  
  • Pe scurt, cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins cererea Republicii Bosnia și Herțegovina privind extrădarea unui cetățean depistat la Constanța acuzat de crimine de război.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, cauza având termen stabilit pentru data de 22 septembrie.
 
În motivarea deciziei, judecătorii constănțeni au explicat că „nu este îndeplinită condiția (...) referitoare la existența unor asigurări consistente că pedeapsa capitală nu se va executa“, potrivit Hotărârii nr. 74/2020 a Curții de Apel Constanța, pronunțată în dosarul 280/36/2019.
 
Cu alte cuvinte, instanța a decis să respingă cererea de extrădare dat fiind că nu ar exista asigurări suficiente că persoana în cauză nu va fi executată.  
 
Totodată, instanța a avut în vedere faptul că cetățeanul respectiv se află în România din anul 1992, fiind căsătorit cu o româncă din anul 2017 și având doi copii gemeni, născuți în acealași an.
 
Judecătorii au apreciat că viața privată a bărbatului, clădită în cei 28 de ani de când se află în România, dar și viața familiei sade ar suferi o ruptură iremediablă în cazul în care s-ar decide extrădarea.  
 
Persoana în cauză este cetățean suedez și bosniac. Pe perioada judecării dosarului la Curtea de Apel Constanța, acesta a stat în arest provizoriu, în România, timp de aproape două luni, între 29 mai 2019 și 8 iulie 2019. Din data de 8 iulie 2019, s-a decis punerea sa în libertate, iar procesul a continuat, așteptându-se documentele din partea Republicii Bosnia și Herțegovina cu privire la aplicarea în prezent a pedepsei capitale pe teritoriul republicii.  
 
Pe scurt, cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale.
 
Faptele s-ar fi produs în timpul conflictelor armate din Bosnia și Herțegovina, în data de 5 mai 1992, când persoana acuzată de crime de război ar fi fost înrolat.  
 
Din înscrisurile înaintate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina a rezultat că, în fapt, la de 05.05.1992, în fața casei victimei (...), mai multe persoane îmbrăcate în uniformă militară, printre care și inculpatul - cetățean suedez și bosniac, au coborât dintr-un camion și au dus-o pe victimă (...), pe mama acesteia și pe sora sa (...) în școala (...) pentru a-i pune într-o sală de gimnastică. În această sală au fost aduse apoi mai multe persoane de naționalitate croată, care au fost apoi interogate de un polițist.
 
Ulterior, în cursul nopții, în sala de gimnastică, inculpatul, împreună cu alte două persoane, au preluat-o pe victima(...), ducând-o într-o altă sală, unde victima a fost interogată și supusă la violențe de către inculpat, împreună cu o altă persoană.
 
Citește și
 
„Te fac varză“, „Tu nu poți să-mi faci mie nimic“
Polițist din IPJ Constanța, amenințat în timpul unui filtru rutier la Cogealac. Ce au decis judecătorii


#ConstanțaAltfel
Vești din instanță, pentru toți șoferii din Constanța! Este vizată plata parcării prin SMS

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii