Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum şi-a luat amendă un constănţean pentru că îşi vindea maşina. Vehiculul era parcat în faţa curţii

ro

13 May, 2019 00:00 3243 Marime text
Pe rolul Judecătoriei Constanţa, la data de 6 mai 2019, s-a aflat dosarul prin care I.A. a depus plângere împotriva Primăriei Municipiului Constanţa. Astfel, constănţenii trebuie să ştie faptul că, în situaţia în care autoturismul propriu se află în parcare sau în faţa porţii, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local Municipal Constanţa, ei riscă amendă pentru încălcarea hotărârii nr. 184/2013 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa. Maşinile pot fi expuse pentru vânzare doar în spaţiile special amenajate.
 
Intimatul a formulat întâmpinare potrivit dispoziţiilor art. 205 din Codul de procedură civilă, solicitând respingerea plângerii, apreciind că procesul-verbal a fost întocmit în mod legal, iar fapta contravenţională a fost reţinută în sarcina reclamantei în mod temeinic, pe baza constatărilor personale ale agentului de poliţie locală. Astfel, susţine intimatul, procesul-verbal se bucură de prezumţia relativă de legalitate, veridicitate şi autenticitate, care trebuie răsturnată prin probele propuse de reclamant.

Prin procesul-verbal contestat în cauză, întocmit de către agentul constatator din cadrul Poliţiei Locale Constanţa, aflată în subordinea Primarului Municipiului Constanţa, reclamantul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 400 lei, în temeiul dispoziţiilor art. 10 alin. 1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 184/2013 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa, pentru încălcarea prevederilor art. 9 pct. 42 din acelaşi act normativ, reţinându-se că, la data de 13.11.2018, ora 9.26, autoturismul său marca Ford era expus la vânzare, conform afişului aplicat pe parbriz, lângă poarta locuinţei sale din municipiu.
 
Prezumţiile de fapt şi de drept sunt recunoscute în toate sistemele juridice, fiind permisă, pentru dovedirea vinovăţiei făptuitorului, utilizarea acestora şi în materie penală (cum este calificată şi materia contravenţională, prin raportare la CEDO), dacă sunt îndeplinite două condiţii: respectarea unor limite rezonabile, ţinându-se cont de miza litigiului şi respectarea dreptului la apărare. În prezenta cauza, atât miza litigiului, cât şi asigurarea posibilităţii petentului de a-şi dovedi susţinerile, de a combate prezumţia de legalitate şi temeinicie permit aplicarea acestei prezumţii.
 
Astfel, instanţa a respins contestaţia la plângerea contravenţională.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii