Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:03 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

CCR despre legea conversiei creditelor

ro

07 Feb, 2017 19:38 676 Marime text
Curtea Constituțională a României (CCR) apreciază, în argumentarea deciziei de neconstituționalitate a legii privind contractele de credit pentru consumatori, că impreviziunea nu trebuie aplicată printr-un act normativ, ci de către instanțele judecătorești.

„În jurisprudența sa, Curtea a sancționat instituția impreviziunii aplicabilă ope legis (prin puterea legii - n.r.), arătând că aceasta nu poate fi recunoscută, fiind în contradicție cu prevederile constituționale ale art. 1 alin.(3) privind statul de drept, art. 21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil și ale art. 124 privind înfăptuirea justiției. Astfel, numai instanța judecătorească are competența și obligația să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile existenței acesteia", se arată într-un comunicat al CCR.

Conform aceleiași surse, s-a constatat că legea respectivă reglementează o astfel de impreviziune aplicabilă „ope legis", prevăzând în mod expres obligația băncilor care au acordat credite în franci elvețieni de a efectua conversia în lei „la cursul de schimb al Băncii Naționale a României valabil la data încheierii contractului/convenției de credit în franci elvețieni".

În argumentarea soluției, CCR a mai reținut că legea privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat în Constituție.

„Astfel, legea, în redactarea adoptată de Camera Deputaților, se îndepărtează în mod substanțial atât de textul adoptat în Senat, cât și de obiectivele urmărite de inițiativa legislativă, prin modificările aduse, Camera decizională reglementând dispoziții care nu au fost niciodată și în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Aceste modificări sunt semnificative, de substanță, și privesc lipsa acordului de voință în ceea ce privește operațiunile de conversie a contractelor de credit și realizarea conversiei la cursul de schimb franc elvețian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei", se mai precizează în comunicat.

CCR a admis marți, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este neconstituțională, în ansamblul ei.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Citește și

Decizie bombă a Curţii Constituţionale cu privire la conversia creditelor în franci elveţieni

Sursa foto: evz.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii