Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catolicii nu vor să se judece la Constanța cu primăria și Consiliul Local. Au cerut strămutarea!

ro

01 Aug, 2022 00:00 1655 Marime text
Stațiunea Mamaia, panoramă. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice ca procesul să fie judecat la altă instanță din țară vine după ce Judecătoria Constanța a suspendat dosarul deschis de clerici.
  • În prezent, potrivit legislației în vigoare, cerere de strămutare a procesului a fost introdusă la Curtea de Apel Constanța, instanță competentă să o judece.
  • Dosarul în care se cere strămutarea procesului are indicativul 409/36/2022, cu termen de judecată la data de 14 septembrie 2022.
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică București cere strămutarea dosarului pe care îl are, la Constanța, cu primăria și Consiliul Local, în centrul procesului fiind un teren situat în stațiunea Mamaia.
 
Cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice ca procesul să fie judecat la altă instanță din țară vine după ce Judecătoria Constanța a suspendat dosarul deschis de clerici.
 
În prezent, potrivit legislației în vigoare, cerere de strămutare a procesului a fost introdusă la Curtea de Apel Constanța, instanță competentă să o judece.
 
Dosarul în care se cere strămutarea procesului are indicativul 409/36/2022, cu termen de judecată la data de 14 septembrie 2022.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Arhiepiscopia Romano-Catolică a revendicat în instanță mai multe terenuri din Mamaia, situate lângă plajă, dosarul fiind în atenția Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
 
„Reclamanta a refuzat să indice valoarea“
 
Totuși, instanța a decis să suspende procesul, în articolul de lege invocat de instanță pentru suspendare făcând referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului.
 
Mai exact, se după cum se arată în încheierea de suspendare, „întrucât reclamanta (nr., Arhiepiscopia Romano-Catolică) a refuzat să indice valoarea celor două imobile rezultată din aplicarea grilelor notariale, instanţa constată că nu este posibilă continuarea judecății, neputându-se stabili valoarea taxei judiciare de timbru datorate în mod legal de către reclamantă“.
 
Dosarul are indicativul 5625/118/2020, obiectul fiind reprezentat de o acțiune în constatare.
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică a solicitat, „în contradictoriu cu pârâţii Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul General al Municipiului Constanţa prin Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, constatarea dobândirii de către reclamantă a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile stăpânite“.
 
Astfel, este vorba despre „bunurile imobile stăpânite compuse din loturile de teren cu nr. 42 şi 43 situate în careul XVI, respectiv loturile nr. 53 şi 54 situate în careul XVII de la plaja Mamaia, prin efectul uzucapiunii de lungă durată, respectiv peste 30 de ani“.
 
Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, însă instanța a stabilit încă de anul trecut că, în cauză, competența de soluționare îi revine Judecătoriei Constanța, așa încât dosarul a fost declinat.
 
Judecătoria Constanța a decis suspendarea procesului, însă decizia poate fi atacată în recurs, pe toată durata suspendării.
 
Între timp, însă, Arhiepiscopia Romano-Catolică a ajuns la concluzia că nu dorește să se judece la Constanța cu autoritățile locale de aici și a cerut strămutarea procesului.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța cu privire la cererea de strămutare.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, pentru mai multe terenuri din Mamaia. Ultima hotărâre a Judecătoriei Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii