Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:47 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Captură-record de droguri în judeţul Constanţa! Procurorii au terminat cercetările. Iată decizia finală

ro

07 Dec, 2016 10:53 2387 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au finalizat cercetările specifice în dosarul privind o captură-record de droguri în judeţul Constanţa!

Mai precis aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină, provenită din Columbia, în valoare de 625.000.000 de euro, au fost descoperite într-un depozit aflat pe raza localităţii Eforie Sud. Drogurile se aflau în România, în tranzit, iar întreaga cantitate urma să fie direcţionată către Europa de Vest.  

Ieri, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a unui cetăţean columbian, dar şi a altor patru persoane, cetăţeni lituanieni, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc şi complicitate la tentativă de trafic internaţional de droguri de mare risc.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul (...) împreună cu inculpaţii (...) au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, pe care, ulterior, l-au şi sprijinit prin acţiuni distincte, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantităţi de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) şi trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deţinerea şi manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în ţări din Europa de Vest).
 
Astfel, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, împreună cu inculpaţii anterior menţionaţi, au introdus în România, prin Portul Constanţa, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500 de kilograme cocaină, prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import-export de aproximativ 320 de tone de banane din Columbia în România)“, potrivit DIICOT.
 
„Tot astfel“, continuă procurorii, „în perioada 21.06.2016 - 29.06.2016, activitatea infracţională a inculpatului (...) a continuat, în sensul că, împreună cu inculpaţii (...), a încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest“.
 
Pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27.06.2016 şi la data de 29.06.2016, ora 20.00, moment în care procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri din cadrul DCCO au descins la acest imobil, procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare risc.
 
În paralel, în data de 29 iunie, inculpatul (...), a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluţionării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii DIICOT.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră Română, DGIA şi MAE. În plan internaţional, s-a beneficiat de suportul de specialitate al SUA - DEA şi Spania - Guardia Civil.

Ti-a placut articolul?

Comentarii