Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadastrarea județului, din nou în atenția judecătorilor Azi, la Tribunalul Constanța, un nou termen în dosarul Geotop

ro

30 Oct, 2018 00:00 2097 Marime text
Azi, la Tribunalul Constanța va avea loc un nou termen în dosarul privind cadastrarea județului Constanța! Termenul de azi (al 11-lea) a fost stabilit pentru continuarea cercetării judecătorești, prin audierea martorilor din lucrări. 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța arată în rechizitoriu că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel (fostul președinte al Consiliului Județean Constanța,) și Cenușă Titi (fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța), în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan (din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001), precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene). Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale)“, conform DNA.
 
În actul de sesizare a instanței se mai arată că „lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive). În cauză, procurorii Anticorupție au instituit măsura asigurătoare a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Titi Cenușă“.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii