Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatul Poporului face un anunţ important. Sunt vizaţi toţi şoferii. Care este situaţia la Constanţa

ro

15 Sep, 2017 00:00 2303 Marime text
Prin intermediul unui comunicat de presă trimis pe adresa redacţiei, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului informează că vor monitoriza viitoarea aprobare a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu pentru autovehicule.
 
În documentul anterior menţionat se arată că „Guvernul a adoptat OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Adoptarea actului normativ este şi rezultatul sesizării din oficiu şi demersurilor efectuate de către Avocatul Poporului pe lângă Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea adoptării unui nou act normativ, care să ofere condiţiile necesare restituirii pe cale administrativă a acestor sume“.
 
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în 17 februarie 2017, după ce Executivul a abrogat, la 1 februarie 2017, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Sesizarea din oficiu a avut în vedere încălcarea dreptului de proprietate privată al contribuabililor în cauză. Avocatul Poporului monitorizează viitoarea aprobare de către Ministrul Mediului şi Ministrul Finanţelor a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017, care trebuie realizată în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a sus-menţionatei ordonanţe de urgenţă (ordonanţă ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 644 din 7 august 2017)“, potrivit comunicatului de presă trimis pe adresa redacţiei.
 
Pe rolul Tribunalului Constanţa sunt înregistrate, potrivit portalului instanţelor de judecată, sute de dosare în care cetăţenii au chemat la judecată statul român, în vederea recuperării timbrului de mediu.
 
În acest context, prezentăm câteva dintre ultimele decizii luate de judecătorii din Constanţa:
 
„Admite cererea. Obligă pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 5.600 de lei achitată cu chitanţa seria (…) nr. (…), achitată cu titlu de timbru de mediu, precum şi dobânda fiscală calculată de la data plăţii şi până la restituirea efectivă a sumei. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamant, în valoare de 800 de lei, reprezentând onorariu avocat şi taxa judiciară de timbru“.
 
„Obligă pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 2.099 de lei, reprezentând timbru de mediu. Obliga pârâta la plata către reclamant a dobânzii legale în materie fiscală aferentă sumei de 2.099 de lei, calculată de la data achitării taxei şi până la data plăţii efective a sumei de 2.099 de lei“.
 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta să restituie reclamantului suma de 2.015 lei, reprezentând timbru de mediu“.
 
„Admite cererea. Obligă parata (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi) să restituie reclamantului suma de 2.951 de lei achitată cu chitanţa seria (…) nr. (…), achitata cu titlu de timbru de mediu, precum şi dobânda fiscală calculată de la data plăţii şi până la restituirea efectivă a sumei. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în valoare de 300 de lei, reprezentând taxa judiciară de timbru“.
 
„Admite cererea formulată de reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta către reclamant la plata sumei de 2.929 de lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, conform chitanţei seria (…) nr. (…), şi la plata dobânzii legale în materie fiscală începând cu data achitării - 14.06.2016 şi până la data efectivei restituiri“.
 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul SC (…) SRL, în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 13.295 de lei reprezentând timbru de mediu“.
 
„Admite acţiunea formulată de către reclamantul (…), în contradictoriu cu pârâta (Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi). Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 7.610 lei, reprezentând timbru de mediu“.
 
Foarte important, deciziile Tribunalului Constanţa nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii