Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocații din București au contestat licitația organizată de Primăria Constanța. Începe procesul!

ro

17 Apr, 2021 00:00 1582 Marime text
  • Este vorba despre dosarul cu numărul 18664/3/2020, în care o firmă de avocatură din București a contestat licitația organizată de Primăria Constanța pentru consultanță juridică pe legea retrocedărilor.
  • Părți în cauză sunt firma de avocatură din Capitală SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța și Primăria Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
  • Tribunalul Constanța a fixat acum data de 22 aprilie 2021 pentru a judeca acest caz.
  • Indiferent care va fi hotărârea Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
Tribunalul Constanța a fixat primul termen în dosarul în care o casă de avocatură din București a contestat o licitație organizată de Primăria Constanța pentru atribuirea unui contract de servicii juridice.
 
Deschis în anul 2020, procesul va începe efectiv abia la data de 22 aprilie 2021, după ce dosarul a fost declinat de la Tribunalul București la Tribunalul Constanța și înapoi, în final Curtea Supremă hotărând că, în cauză, competența de soluționare revine instanței constănțene.
 
Este vorba despre dosarul cu numărul 18664/3/2020, în care o firmă de avocatură din București a contestat licitația organizată de Primăria Constanța pentru consultanță juridică pe legea retrocedărilor.
 
Mai exact, este vorba despre contractul pentru „Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul a fost înregistrat inițial la Tribunalul București, însă magistrații acestei instanțe l-au declinat în favoarea colegilor de la Tribunalul Constanța, apreciind că dosarul este de competența instanței de la malul mării.
 
La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanța au considerat că nu le aparține competența de soluționare a cauzei și, în cele din urmă, Curtea Supremă a decis ca dosarul să fie judecat la Constanța.
 
Astfel, Tribunalul Constanța a fixat acum data de 22 aprilie 2021 pentru a judeca acest caz.
 

Date din dosar

 
Părți în cauză sunt firma de avocatură din Capitală SCPA PSBH Popescu, Nicolau & Asociații, în calitate de reclamant, și, respectiv, Municipiul Constanța și Primăria Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.
 
În Hotărârea nr. 1339/2020 a Tribunalului Constanța, prin care se hotărâse declinarea dosarului, se arată că firma de avocatură a formulat „contestație împotriva Răspunsului la plângerea prealabilă emis sub nr.(...)/09.07.2020, a Raportului procedurii nr.(...) din 04.06.2020 și a actelor anterioare emise în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001»“, conform www.rolii.ro.
 
Facem mențiunea că, potrivit Anunțului de participare prin procedură simplificată proprie, publicat pe site-ul Primăriei Constanța, valoarea estimată a contractului era de 731.500 de lei, fără TVA.
 
Pentru a reveni la proces, se mai arată în Hotărârea nr. 1339/2020 că „s-a solicitat anularea Răspunsului nr. (...)/09.07.2020, emis față de notificarea prealabilă înregistrată sub nr. (...)/09.06.2020, completată prin notificarea înregistrată sub nr. (...)/18.06.2020“.
 
De asemenea, conform sursei citate, s-a solicitat, de asemenea, „anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020, prin care oferta înaintată de reclamantă a fost clasată pe locul al treilea, reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II și III, conform Raportului nr. (...)/04.06.2020, emis în cadrul procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001» și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată“.
 
Firma de avocatură reclamantă a arătat că „în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de Autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.
 

Ofertă declarată inacceptabilă

 
 „În urma evaluărilor, au fost declarate conforme propunerile tehnice depuse de contestatoarea P. P. N. și Asociații, propunerea depusă de Cabinet avocat T. V. V. V. și propunerea tehnică depusă de T. & Asociații - Societatea civilă de avocaj, fiind declarată inacceptabilă propunerea Cabinetului de a vocat S. C.“, se mai arată în Hotărârea 1339/2020, citată pe www.rolii.ro.
 
Ca o completare, menționăm că, potrivit documentelor afișate pe site-ul Primăriei Constanța, contractul a fost atribuit Cabinetului de Avocat „Topor Vârban Valentina Violeta“, din Capitală.
 
Se arată în documentul încheiat de primărie și cabinetul de avocat faptul că „valoarea contractului nu va depăși suma de 355.500 de lei, fără TVA, luând în considerare cantitatea de 350 de dosare de notificare, 250 de dosare civile/fond, 200 de dosare civile/cale ordinară de atac și 20 dosare civile/cale extraordinară de atac“.
 
Pentru a reveni la cele solicitate de firma ce contestă licitația, se mai arată în hotărârea Tribunalului că „prin Notificarea prealabilă (...) contestatoarea a solicitat acesteia (nr., Primăriei Constanța) procedeze la remedierea încălcărilor legislației privind achizițiile publice intervenite în legătură cu procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului având ca obiect «Servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în vederea soluționării notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001», cu următoarele consecințe: 1 Anularea comunicării privind rezultatul procedurii și a Raportului procedurii nr. (...)/04 06.2020, prin care oferta subscrisei a fost clasată pe locul al treilea; 2.Reevaluarea ofertelor clasate pe locurile I, II si III, conform Raportului procedurii nr. (...)/04.06.2020“.
 

„Nejustificarea prețului neobișnuit de scăzut“

 
 „Prin răspunsul la notificarea prealabilă nr. (...)/09.07.2020, Primăria Municipiului Constanța a apreciat neîntemeiate solicitările contestatoarei. Reclamanta a susținut că, în calitate de ofertant, a depus întreaga documentație conform cerințelor prevăzute în caietul de sarcini și anunțul de participare, oferind cu promptitudine clarificări cu ocazia fiecărei solicitări adresate de autoritatea contractantă“, potrivit www.rolii.ro.
 
După mai multe argumente aduse de firma din București, se mai arată în hotărâre că „se mai invocă încălcarea cerințelor de calificare ale ofertelor clasate pe locul I și II și nejustificarea prețului neobișnuit de scăzut ofertat de Cabinet de Avocat «T. V. V. V.» și încălcarea principiului nediscriminării“.
 
În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au invocat, prin întâmpinare, excepția necompetenței teritoriale, excepția tardivității, excepția lipsei de interes, iar pe fond au solicitat respingerea contestației ca nefondată.
 
Cazul va fi analizat săptămâna viitoare, pe data de 22 aprilie 2021, de la ora 13.15.
 
Indiferent care va fi hotărârea Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

O firmă de apartament din Timișoara a câștigat contractul de furnizare materiale de protecție necesare primăriei Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii