Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea și interesele lui Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, acuzat de DNA Constanța de luare de mită (DOCUMENTE)

ro

05 Sep, 2023 10:16 2017 Marime text
 
 
  • Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  • Conform DNA, prin decizia penală nr. 156 din 30 ianuarie 2012, Curtea de Apel Galaţi a hotărât „condamnarea inculpatului Meran Dorin, administrator SC Metacon Rep SRL, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată“.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 septembrie 2023, a față de Meran Dorin, comisar-șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 30 august - 04 septembrie 2023, inculpatul Meran Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 25.000 lei și alte foloase necuvenite, pentru a-i aplica acestuia o amendă mai mică ori chiar sancțiunea avertismentului ca urmare a unui control efectuat de către inculpat la un punct de lucru al unei societăți comerciale administrată de martor.
La data de 04 septembrie 2023, suma de bani, pretinsă anterior, ar fi fost remisă inculpatului în autoturismul acestuia, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Inculpatului Meran Dorin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 05 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Averea și interesele
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 15 mai 2023, șeful Gărzii de Mediu Tulcea deține, împreună cu soția, din 2021, un teren intravilan în Galați, în suprafață de 350 mp, un alt teren, tot intravilan, tot în Galați, tot din 2021, în suprafață de 4892 mp, bun dobândit prin contract de donație, titular fiind Dorin Meran, un apartament în Galați, în suprafață de 62 mp., dobândit în 2011, prin hotărâre judecătorească, trei automobile (un Ford Mondeo, fabricat în 2018, un Passat, fabricat în 1998 și un Smart, fabricat în 2000).
 
În privința datoriilor, șeful Gărzii de Mediu Tulcea a consemnat un credit la TBI Credit în valoare de 50.000 lei, contractat în 2022 și scadent în 2027 și 350.000 de lei, creditor fiind ANAF - cu scadența în 2026.
 
Ca venituri salariale, șeful Gărzii de Mediu Tulcea a declarat 17.800 de lei ca și consilier juridic în Comuna Ghidigeni, 55.185 de lei salariu de la MD METACON REP SRL, 25.401 lei de la Garda Națională de Mediu și pensie de 13.068 lei.
 
Asta în timp ce soția sa (Meran Firuța) a primit 9000 de lei ca indemnizatie somaj și 25.900 de lei salariu de la MD Metacon Rep SRL.
 
Potrivit declarației de interese, șeful Gărzii de Mediu Tulcea este membru în Sindicatul GNM.

Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 5 septembrie 2023, MD Metacon Rep SRL (aflată în reorganizare judiciară) a fost fondată în 2014, se ocupă de lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, are sediul în Galați, este controlată de Meran Firuța, asociat unic, iar ca administrator special apare Meran Silviu Cătălin.

Pentru 2022, firma a declarat cifra de afaceri netă de 312.432 de lei și o pierdere netă de 30.460 de lei.

Potrivit Termene.ro, firma a avut mai multe contarcte publice, iar printre autoritățile contractante se află:

Comuna Ghidigeni (Primăria Ghidigeni) - lucrări de întreținere a drumurilor - 2019
Comuna Jorăști - Lucrări de instalare de echipamente pentru distribuția apei - 2017.
Comuna Costache Negri (Primăria Comunei Costache Negri, jud Galați) - Lucrări pentru conducte de alimentare cu apă - 2016.
Comuna Vlădești - lucrări de reparare a drumurilor - 2015
 
Se pare că Meran Dorin nu se află pentru prima dată în atenția magistraților.
 
Conform DNA, prin decizia penală nr. 156 din 30 ianuarie 2012, Curtea de Apel Galaţi a hotărât „condamnarea inculpatului Meran Dorin, administrator SC Metacon Rep SRL, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată“.
 
Tot în acest dosar, s-a mai decis:
 
„Condamnarea inculpatului Burueană Ene, inginer AFDJ Galaţi, la pedeapsa de 4 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 4 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Condamnarea inculpatei Pintilie Marinica, contabil la AFDJ Galaţi, la pedeapsa de 5 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 5 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Condamnarea inculpaţilor Petrea Alexandru şi Buruiană Iordan la pedepse de câte 15 zile de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 15 zile, ambii pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Condamnarea inculpatului Ghiuţă Constantin la pedeapsa amnezii penale în cuantum de 500 de lei, pe un termen de încercare de 1 an, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată“.
 
Tot potrivit DNA, instanța i-a obligat „în solidar pe inculpaţii Meran Dorin, Burueană Ene şi Pintilie Marinica la plata sumei de 31.633,36 lei şi a dobânzilor de întârziere aferente, începând de la 01.11.2006 până la data plăţii integrale a debitului, către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului“.
 
Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi la data de 19 martie 2008.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
UPDATE. Oficial de la DNA. Surse
Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, ar fi cercetat de DNA Constanța pentru luare de mită

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii