Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 24 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Eurocult, dată în judecată de UAT Județul Constanța. Ce a hotărât, ieri, instanța

ro

09 Apr, 2020 00:00 1084 Marime text

Un proces în care Consiliul Județean Constanța încearcă să recupereze bani de la Asociația Culturală Eurocult a fost suspendat ieri de magistrații Judecătoriei Constanța. Suma pentru care UAT Județul Constanța a dat în judecată Eurocult se ridică la aproape 30.000 de lei și trebuie menționat faptul că acesta este cel de-al doilea proces intentat de CJC unor asociații culturale ce a fost suspendat la Judecătorie.

La fel ca în cazul litigiului cu Fundația Clopot, în care UAT Județul Constanța cere restituirea a peste 180.000 de lei, instanța a decis ca și dosarul cu Eurocult să fie suspendat pe toată durata stării de urgență instalată în România pe fondul epidemiei Coronavirus.
Decizia de ieri a instanței a fost luată în baza Decretului 195/2020 al Președintelui României privind instalarea stării de urgență. Potrivit articolului 42 al decretului, judecarea proceselor civile ce nu reprezintă urgențe deosebite se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop. După încetarea stării de urgență, judecata se va relua din oficiu, iar în termen de 10 zile de la încetarea stării, instanța va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.

Ce declarau reprezentanții părțile


Legat de acest proces, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat cu o ocazie anterioară pentru ZIUA de Constanța că CJC solicită obligarea Asociației Eurocult la „restituirea sumelor și a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“. Mai exact, „acțiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanța a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Județul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“. Concret, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat „obligarea Asociației Culturale Eurocult la plata către UATJ Constanța a sumei de 24.570 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente Contractului de finanțare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20924/31.07.2017 încheiat între părți-debit principal“.
În plus, s-a cerut „obligarea pârâtei la plata către UATJ Constanța a sumei de 5.056,51 de lei, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, accesorii calculate asupra debitului principal până la data de 31.10.2019, precum și la plata dobânzilor și penalităților de întârziere în continuare până la data restituirii efective și integrale a debitului principal“.
La rândul său, cu aceeași ocazie, Valentin Ispas, reprezentantul Eurocult, a precizat că nu li s-a adus la cunoștință din partea reprezentanților CJC că ar avea de returnat aceste sume. „Noi ne judecăm de circa doi – trei ani cu Consiliul Județean Constanța pentru recuperarea sumelor întregi pentru acele proiecte și, până la acest moment, nu ni s-au imputat acești bani pentru care s-au pornit noile procese“, a declarat Valentin Ispas.

Citește și:

UAT Județul Constanța versus Fundația Clopot. Miza - peste 180.000 de lei. De ce s-a întrerupt judecata
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii