Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:20 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Dominocost a cerut în instanță anularea actelor de mediu pentru o stație de măsurare a gazelor naturale și un centru de control în Tuzla. Cum s-a finalizat procesul

ro

08 Sep, 2020 00:00 599 Marime text
  • Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, sub numărul 2100/118/2020.
  • Dominocost cerea anularea actelor administrative Avizul de mediu 8/21.10.2019, Decizia 6210 RP/09.09.2019.
  • Magistrații Tribunalului Constanța au decis să anuleze cererea de chemare în judecată formulată de Dominocost.
  • Cele două acte emise de APM Constanța fac referire la înfiinţarea unei staţii de măsurare gaze naturale şi centru de control, în Tuzla.
Procesul pe care Asociația Dominocost l-a deschis Agenției pentru Protecția Mediului Constanța s-a încheiat de la primul termen de judecată.
Magistrații Tribunalului Constanța au decis să anuleze cererea de chemare în judecată formulată de Dominocost. Decizia a venit ca urmare a faptului că, în opinia instanței, cererea formulată de asociație nu îndeplinea cerințele legale.
Împotriva acestei hotărâri a Tribunalului, reprezentanții Dominocost au forumat cerere de reexaminare, dar, pe data de 3 septembrie 2020, un alt complet a hotărât să admită excepția netimbrării, iar cererea a fost anulată ca netimbrată.

Dosarul 2100/118/2020

În luna aprilie a acestui an, Asociația Dominocost dădea în judecată Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, în legătură cu avizele de mediu emise pentru o stație de măsurare a gazelor naturale, respectiv, pentru un centrul de control în Tuzla.
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, sub numărul 2100/118/2020.
Părți în proces erau Asociația Dominocost, reclamanat și, respectiv, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, în calitate de pârât.
Obiectul dosarului era reprezentat de „anulare act administrativ Avizul de mediu 8/21.10.2019, Decizia 6210 RP/09.09.2019“.

Actele de mediu contestate

Așa cum se arăta în edițiile anterioare, Avizul de mediu nr. 8/21.10.2019 a fost emis pentru PUZ – înfiinţare staţie de măsurare gaze naturale şi centru de control, realizare drum şi trase conducte suberane pentru transportul gazelor naturale în ectravilanul comunei Tuzla.
Acesta era promovat de Exxonmobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti (operator) şi OMV Petrom SA și elaborat de Ramboll South Est Europe SRL, în scopul adoptării Planului Urbanistic Zonal de către autorităţile locale.
Totodată, se arăta în documentul respectiv că scopul planului propus constă în asigurarea infrastrucurii necesare pentru conectarea platformei offshore de producţie şi tratare gaze naturale la Sistemul Naţional de Transport din România, mai exact instalarea/construirea pe uscat a unei staţii de reglare-măsurare gaze naturale, a unui centru de control, precum şi a unui drum de acces către aceste obiective.
Zona studiată se află în partea de sud a comunei Tuzla și a fost aleasă astfel încât să aibă o distanță considerabilă față de zonele locuite adiacente, conform actelor oficiale, să genereze un impact minim asupra mediului înconjurător și a zonelor cu valoare turistică, precum și să fie fezabilă din punct de vedere economic, în concordanță cu operațiunile întreprinse în largul platformei continentale a Mării Negre.

Zonă cu un caracter strict agricol

În momentul de față zona are caracter strict agricol și nu au fost solicitări ale altor investitori pentru a întreprinde alte dezvoltări economice în situl studiat.
Se mai arată în actele APM că amplasamentul ce a generat prezenta documentație se află în comuna Tuzla și are o suprafață totală de 248.944 mp, din care terenurile aferente S1, S3 și S4 se află în proprietatea OMV Petrom SA (în curs de înscriere în cartea funciara în urma transferului dreptului de proprietate de la Beta Accent SRL și Actual Cubic SRL) și terenurile aferente S2 sunt grevate de servitute în favoarea OMV Petrom SA și Exxonmobil.
Zona ce face obiectul prezentei documentații reprezintă o fâșie de teren ce se întinde de la DN 39 (E 87) pană la malul Mării Negre, astfel: zona rezervată drumului de acces - legătura dintre DN 39 și zona unde va fi amplasată stația de Reglare-Măsurare Gaze și Centrul de Control; zona echipamentelor tehnico - edilitare (terenul unde se va construi SRM și centrul de control) 85 000 mp A289/1a Lot1, nr. cad. 109216; zona subtraversată de conducte (între stația SRM și malul Mării Negre); zona de amplasare a Stației de Reglare-Măsurare Gaze (SRM) este delimitată de zona de amplasare a conductelor de linia de cale ferată CF 813 / Constanța – Mangalia.
Astfel, stația de reglare-măsurare va fi situată la vest de calea ferată.

„Acceptarea raportului de mediu“

În ce privește Decizia nr. 6210 RP/09.09.2019, se arată în acest act că APM Constanța a decis acceptarea raportului de mediu și emiterea avizului de mediu pentru: PUZ - înfiinţare staţie măsurare gaze naturale şi centru de control, realizare drum şi traseu conducte subterane transport gaze naturale, în extravilanul comunei Tuzla, judeţul Constanţa, fiind vorba despre PUZ-ul amintit mai sus.
Conform APM Constanța, „motivele care au stat la baza luării acestei decizii au fost următoarele: planul respectă cerințele legislative privind protecția mediului; raportul de mediu întocmit de Romboll South East Europe SRL, elaborator înregistrat în Registrul național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului la pozitia 265, respectă conținutul cadru  prevăzut în Anexa 2 la H.G. nr. 1076 2004 și recomandările metodologice cuprinse în Manualul  privind aplicarea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, aprobat cu Ordinul nr. 117/2006, precum și a informațiilor desprinse în cadrul ședințelor grupului de lucru, întrunit pentru definitivarea proiectului de plan; raportul de mediu prevede măsuri privind monitorizarea efectelor asupra mediului; planul urbanistic general, prin reglementările introduse, va conduce către un impact minim asupra factorilor de mediu din zona studiată; nu sunt afectate zone de patrimoniu arheologic, zone de protecție specială hidrogeologică“.
Așa cum am precizat, cele două acte administrative ale APM Constanța au fost atacate în instanță de către Asociația Dominocost, însă cazul nu a fost analizat pe fond, ca urmare a anulării cererii de chemare în judecată.

Citește și:


Un nou proces, împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa După Dominocost şi Asociaţia Proprietarilor şi Investitorilor din Tuzla, Costineşti, Litoral a apelat la instanţă. Ce a solicitat (documente)

 APM Constanţa, citată în instanţă Asociaţia Dominocost solicită anularea a două acte de mediu pentru o staţie de măsurare a gazelor naturale şi a unui centru de control în Tuzla (documente)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii