Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţii unui service auto, condamnaţi pentru că au reparat o maşină cu piese second hand, dar le-au facturat ca fiind noi

ro

25 Jan, 2019 00:00 7811 Marime text
Trei angajaţi ai unui service auto au fost condamnaţi definitiv la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Cum a începutul totul

Potrivit datelor oficiale, în data de 17 februarie 2010, persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală despre faptul că a fost victima unei înşelăciuni comisă de către reprezentanţii (…), constând în aceea că i-au reparat autoturismul proprietate personală, prin înlocuirea de piese second hand, cu toate că facturarea s-a efectuat pentru piese noi. 
 
Automobilul persoanei vătămate a fost implicat într-un eveniment rutier, şi, întrucât beneficia de efectele unui contract de asigurare încheiat cu (…), la data de 11 decembrie 2009, s-a prezentat la sediul societăţii de asigurări, ocazie cu care a fost întocmit procesul-verbal de daune, cu menţiunea de înlocuire a aripii dreapta spate, uşă dreapta spate, uşă dreapta faţă, bandou uşă dreapta spate, bandou uşă dreapta faţă şi retuşat colţ dreapta bară spate. 

Plângere la Protecţia Consumatorilor

Autoturismul a fost introdus în reparaţii, la data de 14 decembrie 2009, şi au fost finalizate la data de 6 ianuarie 2010. Pe parcursul acestei perioade au fost efectuate lucrări de tinichigerie de către T.I. şi vopsitorie de către PV.E., ambii angajaţi cu contracte de muncă. După finalizarea tuturor lucrărilor, s-a efectuat verificarea realităţii operaţiunilor şi a respectării standardelor calitativi, de către învinuitul PM.D., consultant coordonator atelier, în cadrul societăţii. La scurt timp după ce a intrat în posesia autoturismului, partea vătămată a constatat deficienţe atât cu privire la calitatea lucrărilor efectuate, cât şi cu privire la autenticitatea pieselor înlocuite, motiv pentru care, la data de 11 ianuarie 2010, a depus o plângere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

S-a plâns şi organelor de urmărire penală

Fiind nemulţumit de modul în care a fost soluţionată plângerea de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, la data de 17 februarie 2010, partea vătămată a reclamat fapta la organele de urmărire penală. Concret, partea vătămată a sesizat faptul că uşa dreapta faţă a autoturismului a fost înlocuită cu una second hand (contrar menţiunilor efectuate în factură), iar aripa dreapta spate a fost înlocuită în secţiune, pe porţiunea efectiv avariată, cu toate că se impunea înlocuirea completă a acesteia, ceea ce a dus la crearea unui aspect inestetic şi va afecta în timp calitatea vopselei. 

Condamnări

Cei trei inculpaţi angajaţi ai service-ului au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. La jumătatea lunii mai 2018, Judecătoria Bacău a decis condamnarea inculpaţilor la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor.
 
În concluzie, instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Hotărâre definitivă

Decizia Judecătoriei Bacău a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, instanţă care, recent, a menţinut pedepsele aplicate în primă instanţă, respectiv câte un an de închisoare cu suspendare. Tot Curtea de Apel Bacău a admis în parte acţiunea civilă şi a decis obligarea inculpaţilor în solidar să plătească părţii civile suma de 10.000 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 lei, daune morale.
 
Decizia Curţii de Apel este definitivă.
 
Sursa text: rolii.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii