Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost creat primul picior bionic care poate fi controlat prin „puterea gândului”

ro

27 Sep, 2013 10:35 2109 Marime text
Oamenii de ştiinţă susţin că un bărbat în vârstă de 32 de ani a reuşit să controleze cu succes mişcările unui picior artificial folosind „puterea gândului”.

Ajutat de senzori care primesc impulsuri de la nervi şi muşchi care, cândva, transmiteau semnale către genunchi şi gleznă, pacientul reuşeşte să urce şi să coboare scări şi să meargă pe pante şi rampe la fel cum o făcea când avea piciorul natural. Este foarte important de precizat şi faptul că pacientul este capabil să flexeze glezna dispozitivului, lucru care îi permite să meargă aproape normal.

„Dacă urc folosind proteza, piciorul sănătos trebuie să fie mereu primul care păşeşte. Cu acest dispozitiv pot merge punând un picior în faţa celuilalt şi când urc şi când cobor scările”, a declarat Zac Vawter, pacientul care şi-a pierdut piciorul drept într-un accident de motocicletă.

Cercetătorii spun că Vawter este prima persoană care a fost capabilă să controleze o astfel de proteză revoluţionară doar prin puterea gândului. Cele mai sofisticate dispozitive actuale, care implică atât utilizarea gleznei cât şi genunchiului presupun apăsarea unui buton care să determine piciorul să se deplaseze potrivit pentru urcatul sau coborâtul scărilor, susţine Levi J. Hargrove, cercetător de la Center for Bionic Medicine din Chicago

În schimb, pentru Vawter, dr. Hargrove susţine că „totul este intuitiv. El poate să coboare şi să urce scări la pas”.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii