Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O viaţă trăită la extrem Edith Piaf, regina cântecului francez

ro

14 Jul, 2015 10:30 2895 Marime text
„O fetiţă cu chipul palid şi îndurerat ce m-a tulburat, un copil al Parisului, o să vă cânte, fără machiaj, fără ciorapi, cu o fustiţă de doi bani, şi un pulover fără o mânecă...”, aşa a fost prezentată pentru prima dată, pe o scenă, cea care avea să devină regina cântecului francez, Edith Piaf.
 
Marea artistă s-a născut pe 19 decembrie 1915, la Paris, sub un felinar, pe strada Belleville, într-unul dintre cele mai sărace cartiere pariziene. Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville, poate fi citită următoarea inscripţie: „Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea." Potrivit altor indicii, s-ar fi născut în maternitatea unui spital.
 
Părinţii ei, cântăreaţa Line Marsa şi acrobatul Louis Gassion, au abandonat-o la scurt timp după naştere. Line dorea să devină artistă, iar lui Gassion îi plăceau prea mult libertatea şi viaţa boemă de care se bucura. Interpreta celebrului cântec „La vie en rose” a fost crescută de bunica ei. După ce Primul Război Mondial a luat sfârşit, Gassion, tatăl ei, angajat la un circ, o ia cu el pe Edith. Cei doi au cântat pe la colţuri de stradă pentru a-şi câştiga existenţa.
 
Pe numele adevărat Édith Giovanna Gassion, artista şi-a ales numele „Piaf” (în argoul parizian înseamnă vrabie) cu ocazia debutului. Primul ei mare succes datează din ianuarie 1937, când a obţinut un angajament la teatrul „ABC” din Paris. Apoi a intrat în cercul celebrităţilor vremii, legând relaţii de prietenie cu Yves Montand şi Jean Cocteau.
 
Viaţa lui Piaf a fost presărată cu numeroase încercări şi tragedii: trei accidente de automobil, trei come hepatice, decesul fiicei sale la vârsta de doi ani, al mamei ei, care a murit într-un şanţ, după o supradoză, dar şi al lui Marcel Cerdan, dragostea vieţii sale, decedat într-un accident de avion. Şi-a cântat iubirea, sacrificiul şi nefericirea cu o voce imposibil de şters din memorie. Dragostea pentru muzică, singura iubire care nu a dezamăgit-o niciodată, i-a dat aripi lui Edith.
 
La data de 18 martie 1963, urca pentru ultima oară pe scenă. S-a stins din viaţă şapte luni mai târziu, pe 11 octombrie. Cântecele sale „La vie en rose", „Milord", „Non, Je ne regrette rien” se bucură de succes şi în prezent.
 
Sursa foto: www.worldmusic.net  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii