Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catedrala Notre Dame, inspirație pentru scriitori și simbol al Parisului

ro

14 Jul, 2015 00:00 3609 Marime text
Din mijlocul a zeci de clãdiri care par insignifiante în raport cu frumusețea, magnitudinea și arhitectura ei, se distinge faimoasa Catedralã Notre Dame, în românã, Catedrala Doamna Noastrã, cu referire la Sfânta Fecioarã Maria. Începuturile ei dateazã din anul 1163, când, la inițiativa episcopului Maurice de Sully și în prezența Papei Alexandre al III-lea, se așeza piatra de temelie a catedralei, pe locul unui lãcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. Construit într-o perioadã dominatã de analfabetism, monumentul a fost conceput în așa fel încât sã prezinte într-un mod cât mai explicit scenele și personajele Bibliei.
 
Catedrala are forma unei cruci așezate de la vest la est, cu altarul spre est. Din altar pornesc radial cinci capele semicirculare. Intrarea în celebrul monument se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocã simbolurile goticului târziu. Poarta din stânga este închinatã Fecioarei Maria, cea din dreapta, Sfintei Ana, iar cea din centru este dedicatã Judecãții de Apoi.
 
Interiorul, la rândul lui, impresioneazã prin colecții de bijuterii, sculpturi și mobilã, unele datând din secolul al XII-lea. Catedrala gãzduiește și relicve care amintesc de patimile Domnului. De asemenea, orga, datând de la 1730, este și cea mai mare din Franța. Dinspre vest, are douã turnuri atipice, cel dinspre sud-vest este înalt de 105 metri și are un aspect piramidal, iar celãlalt are 113 metri.
 
Catedrala din Paris a inspirat mai multe opere literare, precum „Cocoșatul de la Notre Dame”, roman imaginat de Victor Hugo.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii