Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bazilica Sacré-Coeur, un alt monument emblematic al Franţei

ro

14 Jul, 2015 00:00 3583 Marime text
Bazilica Sacré-Coeur, cunoscută şi sub denumirea de „Castelul alb din cer”, este o biserică situată în Piața St. Pierre, pe colina Montmartre din capitala franceză. Monumentul, emblematic pentru Paris, a fost ridicat în onoarea celor 58.000 de militari care şi-au pierdut viaţa în războiul franco-prusac.
 
Construcţia a început în 1875, sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie, al cărui proiect a fost ales dintr-un număr de 78. În 1884, Abadie se stinge din viaţă, construcţia fiind continuată de Honoré Daumet (timp de doi ani), apoi de Jean-Charles Laisné (cinci ani), de Henri-Pierre-Marie Rauline (trei ani), de Lucien Magne (doi ani) şi de Jean-Louis Hulot (opt ani).
 
Văzută din aproape orice colţ al Parisului, Bazilica Sacré-Coeur a fost sfinţită în 1919. Interiorul este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-L pe Isus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite. Bazilica conţine şi Clopotul Savoyarde, cu un diametru de trei metri şi o greutate de 19 tone.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii