Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 500 de elevi, la Şcoala comunitară a UDTTMR Secretarul de stat Amet Aledin - „Să ne creştem copiii în spiritul nostru, ca ei să rămână tătari“ (galerie foto)

ro

05 Oct, 2015 00:00 2469 Marime text


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a deschis, sâmbătă, cursurile organizate în cadrul Şcolii Comunitare pentru anul şcolar 2015-2016. La acţiune au fost prezenţi elevi, părinţi, profesori, precum şi reprezentanţi ai conducerii UDTTMR şi membrii Comisiei de Învăţământ din cadrul uniunii.
 
În fiecare sâmbătă, la sediul central al uniunii, din strada B.P. Hasdeu nr. 53, se vor organiza, pe lângă tradiţionalele cursuri de limba tătară, şi cursuri de matematică, limba engleză, limba germană, arte şi tradiţii.
 
„Pentru noi, comunitatea tătară, este o mare sărbătoare, deoarece începem cursurile de limbă maternă - limba tătară. Cursurile se organizează la nivelul filialelor organizaţiilor uniunii. Filiala Constanţa este una puternică, cu cel mai mare număr de elevi şi de profesori. Sunt 18 filiale în care se desfăşoară cursurile de limba tătară, la care participă circa 500 de elevi. Limba maternă este un factor de identitate, solidaritate, care exprimă bogăţia spirituală a integrităţii noaste tătare. Avem o veche tradiţie din punct de vedere al limbii orale, dar şi scrise. Limba tătară reprezintă unul dintre cele patru dialecte ale limbii turce şi se vorbeşte în Dobrogea şi Crimeea. Pe lângă cursurile de limbă tătară, în cadrul Şcolii comunitare se vor desfăşura cursuri de istorie a tătarilor, de limbă engleză, creativitate, desen, dar şi cursuri de socializare. Este important ca noi, membrii comunităţii, să ne întâlnim frecvent şi să discutăm despre problemele noastre. La filiala Constanţa, sunt înscrişi în jur de 70 de elevi“, a declarat prof. univ. dr. Nuredin Ibram, şeful Comisiei de Cultură, Tradiţie şi Religie a UDTTMR. 
 
„La deschiderea cursurilor din cadrul Şcolii comunitare, le transmit copiilor mult succes. Le mulţumim şi părinţilor care îşi trimit copiii la aceste cursuri. De la an la an, numărul lor este în creştere. Noi, la rândul nostru, venim cu elemente şi cursuri noi. Însă ne axăm pe promovarea şi păstrarea limbii materne“, a spus, la rândul său,
Varol Amet, deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.
 
Prezent la festivitatea de deschidere a cursurilor organizate în cadrul Şcolii comunitare în anul şcolar 2015-2016, Aledin Amet, secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, ne-a mărturisit că este copleşit de emoţii. „Ca de fiecare dată când mă aflu în această clădire, sunt cuprins de emoţii, deoarece mă aflu alături de conaţionali. Emoţia este şi mai mare, fiindcă suntem alături de copiii noştri, pe care trebuie să-i educăm în spiritul nostru. Adică să nu-şi piardă identitatea. Ceea ce realizăm în cadrul UDTTMR vine în sprijinul celor afirmate. Este nevoie ca ei să dea mai departe ceea ce este valoros pentru noi: limbă, istorie, tradiţie. Trebuie să ne creştem copiii în spiritul nostru, pentru ca ei să rămână tătari“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii