Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivare Judecătorii au stabilit gradul de vinovăție într-unul dintre cele mai grave accidente rutiere din punct de vedere al victimelor din Tulcea

ro

09 Nov, 2020 00:00 2781 Marime text
  • În dimineaţa zilei de 30 septembrie 2010, pe strada Digului din municipiul Tulcea, un autobuz în care se aflau în jur de 70-80 persoane, 54 se aflau pe scaune, iar restul în picioare pe culoar, s-a răsturnat pe digul din cartierul de est al municipiului.
  • Ca urma a accidentului, patru femei au murit iar alte 36 au fost rănite.

ZIUA de Constanța prezintă motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa în dosarul privind unul dintre cele mai grave accidente rutiere din punct de vedere al victimelor din județul Tulcea! Evenimentul a fost înregistrat în urmă cu nouă ani, mai precis în dimineaţa zilei de 30 septembrie 2010, pe strada Digului din municipiul Tulcea, când un autobuz în care s-au urcat în jur de 70-80 persoane, 54 se aflau pe scaune, iar restul în picioare pe culoar, s-a răsturnat pe digul din cartierul de est al municipiului. Ca urma a accidentului, patru femei au murit iar alte 36 au fost rănite.
 

Șoferul autobuzului, 30% gradul de vinovăție

 
Cu privire la gradul de vinovăție, Curtea de Apel Constanța a reținut culpa la producerea accidentului în proporție de 30% în cazul inculpatului Niculae Razem (șoferul autovehiculului), 30% în cazul inculpatului Constantin Radu Gheorghiu, câte 15% în cazul fiecăruia dintre inculpații Filip Condrat, șef de șantier pentru realizarea lucrărilor de construcții) și Marţian Condrat, responsabil cu calitatea lucrărilor de construcții) și, respectiv, 10% în cazul inculpatului Ilie Popa (decedat), fostul viceprimar al municipiului Tulcea, ce a deținut funcția de diriginte de șantier, având atribuții legate de supravegherea execuției lucrărilor de construcții).
 
Această apreciere a gradului de vinovăție se bazează, potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, pe aceea că nu poate fi stabilită o contribuție determinantă în producerea accidentului, atât proiectarea lucrării cât și executarea ei fiind la fel de importante în generarea condițiilor producerii acestuia, importanța lor fiind egală cu cea a acțiunii șoferului care a folosit calea de acces improprie pentru transportul victimelor.
 

Responsabilii sunt profesioniști

 
„Totodată, toți cei responsabili de aceste acțiuni au calitatea de profesioniști, desfășurând activitățile care au condus la producerea accidentului cu caracter profesional, având deci cunoștințele și experiența nercesare pentru a putea evalua riscurile și pericolul produs de acțiunile lor. În cadrul răspunderii pentru realizarea lucrărilor, contribuția inculpatului P.I. este apreciată cu o importanță mai mică din perspectiva atribuțiilor acestuia, în sensul unei puteri de decizie reduse față de ceilalți inculpați“, conform motivării.
 

Date din rechizitoriu

 
În luna ianuarie 2014, procurorii din Tulcea au dispus trimiterea în judecată a lui Niculae Razem, şoferul autobuzului, şi a lui Constantin Radu Gheorghiu, în calitate de proiectant în cadrul unei societăţi comerciale care şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de legi şi norme cu caracter tehnic, întocmind un proiect tehnic aparent neconform pe baza căruia au fost executate lucrările de amenajare a străzii Digului, din municipiul Tulcea.
 
În continuare, procurorii au mai decis trimiterea în judecată a lui Filip Condrat, şef de şantier pentru realizarea lucrărilor de construcţii în cadrul obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea zonei industriale de est a municipiului Tulcea“, inclusiv pentru amenajarea străzii Digului. Acesta şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de lege şi fişa postului, în sensul că ar fi implementat un proiect tehnic despre care ar fi cunoscut ca este neconform, ar fi utilizat materiale de construcţii necorespunzătoare şi ar fi dispus devierea circulaţiei rutiere pe (…) prealabil al poliţiei rutiere, în contextul în care drumul realizat sub directa lui coordonare pe digul de la Dunăre constituie principala cauză a accidentului.
 

Nu s-ar fi efectuat o verificare temeinică a lucrărilor de amenajare a drumului

 
Cel de-al patrulea inculpat, Marţian Condrat, este acuzat de procurori că, fiind numit de conducerea (…) în funcţia de responsabil cu calitatea lucrărilor de construcţii în cadrul obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea zonei industriale de est a municipiului Tulcea”, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos sarcinile de serviciu prevăzute în fişa postului, în sensul că nu ar fi efectuat o verificare temeinică a lucrărilor de amenajare a drumului respectiv, ceea ce ar fi permis încorporarea de materiale neconforme cu consecinţa amenajării unui drum necorespunzător, factori ce au concurat la producerea accidentului.
 
Al cincilea inculpat, Ilie Popă, fostul viceprimar al municipiului Tulcea, a deţinut, conform anchetatorilor, funcţia de diriginte de şantier în cadrul obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi modernizarea zonei industriale de est a municipiului Tulcea”, care şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu legate de supravegherea execuţiei lucrărilor de construcţii, prin aceasta contribuind la realizarea necorespunzătoare a drumului public pe care s-a produs accidentul rutier.
 

Oficial de la Rutieră

 
La data de 30 septembrie 2010, în jurul orei 06:20, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Tulcea, Biroul Rutier, au fost sesizaţi în legătură cu producerea unui accident de trafic rutier pe digul de apărare la Dunăre, din municipiul Tulcea, în care a fost implicat un autobuz ce transporta personal muncitor din Tulcea la sediul societăţilor comerciale (…), situate în zona industrială de est a municipiului, ce aveau ca obiect de activitate fabricarea, spălarea şi curăţarea de articole de îmbrăcăminte din material textil.
 

Un impact social deosebit

 
Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul a prezentat unicitate la nivelul municipiului Tulcea, având un impact social deosebit. Din accidentul rutier a rezultat decesul a patru persoane şi vătămarea corporală a altor 36, victimele care au supravieţuit evenimentului suferind leziuni traumatice pentru a căror vindecare au fost necesare un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare sau mai mic de zece zile.
 

Achitări plus condamnări

 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Tulcea, pe data de 31 ianuarie 2014. Pe data de 11 iulie 2019, judecătorul Emilian Popescu, de la Judecătoria Tulcea, a dispus condamnarea a patru inculpaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a încetat procesul penal faţă de Ilie Popa, ca urmare a decesului inculpatului.
 
Niculae Razem a fost achitat pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de vătămare corporală. Mai mult, faţă de acesta s-a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea a două infracţiuni de vătămare corporală. Şi Constantin Radu Gheorghiu a fost achitat pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de vătămare corporală. „Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul Gheorghiu Constantin Radu a două infracţiuni de vătămare corporală“, se mai arată în minuta judecătorilor.
 
De asemenea, Condrat Filip a fost achitat pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de vătămare corporală şi s-a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpat a două infracţiuni de vătămare corporală. Marţian Condrat a fost achitat pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de vătămare corporală. De asemenea, faţă de acesta s-a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpat a două infracţiuni de vătămare corporală.
 

Daune

 
În continuare, Judecătoria Tulcea a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă C.A., domiciliată în Tulcea, şi a obligat în solidar asigurătorul SC Generali România Asigurare Reasigurare SA Bucureşti cu cei trei inculpaţi Gheorghiu Constantin Radu, Condrat Filip şi Condrat Marţian, ultimii trei inculpaţi în solidar şi cu părţile responsabile civilmente SC Gaz Control SRL Tulcea, cu sediul în Tulcea, pentru inculpatul Gheorghiu Constantin Radu, SC Delta Cons SA prin administrator judiciar, pentru inculpaţii Condrat Filip şi Condrat Marţian, la plata sumei de 100.000 euro sau echivalentul acestei sume în lei la data plăţii, din care suma de 20.000 euro reprezintă daune materiale şi suma de 80.000 euro reprezintă daune morale.
 
Decizia Judecătoria Tulcea a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanță care, prin decizia 553/2020, a menținut hotărârea primei instanțe.
 
Sursa text: http://www.rolii.ro/
Sursa foto: https://www.realitatea.net/
 
Citește și
 
Unul dintre șoferii implicați în accidentul cu 41 de victime de pe DN 2A, Constanţa – Ovidiu, din nou în atenția judecătorilor

Final de anchetă în cazul morții Mihaelei Șerban, judecător al Curții de Apel Constanța (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii