Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:52 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetări de teren în cadrul unui proiect NASA, derulat la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

ro

03 Jul, 2025 13:50 163 Marime text
Foto: Universitatea Ovidius Constanța




 
  • Cercetări de teren în cadrul unui proiect NASA, derulat în Universitatea Ovidius din Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), derulează proiectul de cercetare „Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, cu numărul de grant 80NSSC23K0535, coordonat de Universitatea de Stat din Michigan (SUA), în parteneriat cu Universitatea de Stat South Dakota (SUA) și Universitatea din București.

Proiectul, derulat în perioada 2023-2026, este finanțat de National Aeronautics and Space Administration (NASA). Etapa de anul acesta a constat în continuarea cercetărilor de teren realizate anterior în județele din sudul și vestul României, însă a inclus și județe din partea de est a țării – Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Brăila.

Potrivit UOC,activitățile de cercetare, desfășurate în perioada 22 iunie – 2 iulie 2025, au presupus discuții directe cu fermierii privind provocările din activitatea agricolă, la care au participat 11 doctoranzi, masteranzi și studenți din domeniile Geografie, Agricultură și Ecologie, precum și o echipă din universitățile partenere, formată din cadre didactice.

 „Analizele de teren din cadrul proiectului au avut scopul de a investiga caracteristici ale utilizării terenurilor și influența fondurilor europene asupra practicilor agricole din România, evidențiind noile tendințe în dezvoltarea afacerilor agricole de la nivel național”, menționează prof. univ. dr. Igor Sîrodoev, directorul de proiect din partea Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole a UOC.

 În cadrul deplasărilor pe teren, echipa de cercetare a avut întâlniri și cu reprezentanții unor instituții cheie în domeniul agriculturii – precum direcții agricole județene, respectiv oficii județene pentru finanțarea investițiilor rurale”, precizează reprezentanții Universității.


Informații suplimentare despre proiect sunt disponibile la adresa web NASA dedicată programelor de cercetare din domeniul analizei utilizării terenurilor: https://lcluc.umd.edu/projects/institutional-forcings-agricultural-landscapes-post-socialist-europe-diachronic-hotspot.

Citește și
Universitatea „Ovidius” Constanța Aproximativ 60 de studenți participă la CyberSecurity Ovidius Camp 2025
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii